Het boek van de kinderen

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

A.S. Byatt werd in 1936 in Sheffield geboren als Antonia Susan Drabble. Ze was lange tijd hoogleraar Engels, gespecialiseerd in Victoriaanse literatuur. Ze staat bekend om haar grondige research. Zo biedt Het boek van de kinderen onder andere informatie over het socialisme in Engeland, Duits theater en speculatie in de Zuid-Afrikaanse mijnbouw ten tijde van de Boerenoorlog. Byatt voert er ook historische figuren in op als Emma Goldman en Oscar Wilde. Benedict Fludd is geïnspireerd opde Britse grafisch ontwerper Eric Gill (bekend om zijn lettertype Gill Sans), die zijn dochters jarenlang bleek te hebben misbruikt.

Het boek van de kinderen schetst een beeld van het artistieke en intellectuele milieu tussen 1895 en 1918 in Engeland. Een periode aanvankelijk bepaald door optimisme, vrijdenken en onschuld. Kinderen worden op handen gedragen, het is de tijd van de Fabian Society (een voorloper van Labour), van strijd voor vrouwenkiesrecht en sociale hervorming. Byatt portretteert vier met elkaar verbonden gezinnen, waarin de kinderen merken dat elke familie zijn geheimen heeft en de volwassenen veelal vergeten de opgroeiende jeugd te begeleiden op hun weg naar volwassenheid. Aan de sprookjeswereld wordt een eind gemaakt als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.

Een indrukwekkend tijdsbeeld! Persoonlijk lijkt mij het boek met een 150-tal bladzijden te kunnen worden ingekort zonder afbreuk te doen aan het werk. De overdaad aan details, de beschrijvingen van schilderijen, kunstwerken is naar mijn persoonlijke smaak iets te veel van het goede. Een lezer met een grondige algemene ontwikkeling en een gedegen kennis van het Engelse culturele leven rond 1900 heeft zeker enkele stappen voor bij het lezen van dit boek.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
leesbeest op 14 maart 2011:
Ik was al een Byatt adept maar ben het zeker na het lezen van dit schitterende boek. Ik las de originele Engelstalige versie en het heeft me elke pagina geboeid. De structuur van het boek, de personages, de sprookjes en de tijdsgeest, het is allemaal zo goed bij elkaar gebracht dat dit boek met recht en reden op de shortlist voor de Man Booker Price 2009 stond. Een pareltje met meer dan één thema dat de moeite waard is om je als lezer in te verdiepen.

Gelezen door: Mieke Penninck (1 boeken)

Fantasie en werkelijkheid vinden elkaar op verschillende manieren in dit boek. Het is een literair boek dat zich laat lezen op verschillende niveaus. Je kan er veel uithalen, maar ook als je niet alle historische context snapt is het nog de moeite. Het verhaal is enorm meeslepend en de personages zijn boeiend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Een turf uit 4 delen. Eind 19de eeuw worden in de dorpen van de Kent Downs landhuizen, boerderijen, woningen die vrijkomen opgekocht door alternatieve mensen die het vervuilde Victoriaanse Londen de rug toe keren. Het gaat om Fabians, anarchisten, theosofen, kunstenaars die daar gaan leven volgens hun materiële mogelijkheden en hun principes zijnde niet autoritaire opvoeding, even waardigheid tussen man en vrouw, vegetarisme, naturalisme, seksuele tolerantie,…

In het eerste deel maakt de lezer kennis met de vele personages (volwassenen en kinderen) die dit boek bevolken en hun (dagelijkse) levenswijze. Er is o.a. een lange beschrijving van het jaarlijkse midzomernacht feest. Een idyllische gemeenschap, zo lijkt. Er straalt van dit deel (150 blz.) een onvoorstelbare rust uit naar de lezer.
In het 2de deel (de gouden tijd) groeien de kinderen op maar ligt de focus op de volwassenen. Een kijkje achter de spiegel. Zijn het echt ideale mensen? Wat is hun achtergrond? Wat drijft hen?
In het 3de deel (de zilveren tijd) ligt het accent op de kinderen. Het zijn nu adolescenten en jong volwassenen. Zij hebben dromen, idealen, ambities. Hoe geven ze hun leven richting om die dromen te realiseren.
Deel 4 (de loden tijd) begint in juli 1914. Oorlog. Wat blijft een 5 jaar later over van die mooie jonge mensen en hun dromen? In deel 2 en 3 blijft de rust van deel 1 grotendeels hangen.

Het boek leest aangenaam en is gevarieerd. De verhalen worden afgewisseld met mooie beschrijvingen, stukjes geschiedenis (koningshuizen, politiek, suffragettes, syndicale strijd enzovoort komen aan bod) en sprookjes (een hoofdpersonage is sprookjesschrijfster wat de auteur toelaat een sprookjeswereld door het verhaal te weven). De rust verdwijnt in de laatste hoofdstukken. Aanrader voor wie de moed heeft om aan 750 pagina’s te beginnen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: kent