Comédia Infantil

Gelezen door: Christine Jonckers (7 boeken)

Dit is het verhaal van Nelio, een straatkind. Maar het is ook het verhaal van José Antonio Maria Vaz, een bakker. Het is hij die Nelio vindt, neergeschoten, met twee kogels in de borst. Het is ook hij die dit verhaal vertelt, dat van Nelio en dat van zichzelf. De kleine Nelio vlucht voor de burgeroorlog die woedt in zijn Afrikaans dorp. De rebellen hebben zijn vader, moeder en pasgeboren zusje op onvoorstelbaar wrede wijze vermoord. Zijn vlucht brengt hem naar een grote stad waar hij zich aansluit bij een groep straatkinderen. De ironie van het lot wil dat niettegenstaande hij een bloedige burgeroorlog ontvlucht en zich weet staan te houden in het harde straatleven, op een domme manier neergeschoten wordt.

Mankell, die ik tot nu toe alleen kende van zijn thriller-reeks met inspecteur Kurt Wallander in de hoofdrol, heeft hier weer een meesterwerk neergezet. Uit dit boek blijkt zijn liefde voor de straatkinderen van Maputo (Mozambique). Op ontroerende wijze schetst hij de laatste negen levensdagen en nachten van de bijzondere jongen, Nelio. Ik heb met een krop in de keel de laatste bladzijde omgedraaid.

Over de auteur : Henning Mankell werd geboren in Stockholm (Zweden) in 1948. Zijn Kurt Wallander reeks werd vertaald in 33 landen, en verschillende boeken zijn verfilmd. Hij woont afwisselend in Zweden en Mozambique, waar hij o.a. theater maakt met straatkinderen.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Ann Horckmans op 11 september 2008:
Een prachtig, aandoenlijk boek geschreven met ontzettend veel gevoel door iemand die zich enorm bekommert om Afrika en haar minder gegoede inwoners.
Een pakkend boek dat de ruimte laat om dieper na te denken over de problemen in de wereld. Aangrijpend.
Tom Ghoos op 7 augustus 2008:
Ik heb dit boek enkele jaren geleden gelezen en ik was er echt ondersteboven van. Met momenten vrij gruwelijk, maar toch hoopvol. Zeker een aanrader.