Ropsiennes

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Ropsodie Meermaals aangebeld: gaf telkens niet thuis, onze zielen afgedragen, moe van fatsoen en failliete conventies. Dan moeten we het maar met lichaam doen. "

Mark Meekers is het literaire pseudoniem voor Marcel Rademakers. Hij werd geboren te Blaasveld (provincie Antwerpen) en studeerde Wijsbegeerte en Letteren (KU Leuven). Hij schreef kortverhalen, essays en visuele poëzie, en publiceerde een roman en 19 bundels gedichten. Hij richtte het dichterscollectief Mengmettaal op en is voorzitter van de Nederlands-Vlaamse literaire Vereniging Concept. Hij is de eerste dorpsdichter van Doel. In 2009 werd hij poëzie-ambassadeur van de provincie Vlaams-Brabant.

Onder zijn echte naam, Marcel Rademakers is hij eveneens actief als beeldend kunstenaar. Vooral het beeldgedicht ligt hem heel nauw aan het hart en heel wat van de bundels die hij publiceerde zijn gewijd aan het leven en het werk van een collega-beeldend kunstenaar: Rembrandt, Van Gogh, Camille Claudel, Paul Gauguin, Constantin Meunier, Eugeen Van Mieghem en als voorlopig laatste Félicien Rops. De Belgische graficus en schilder Félicien Joseph Victor Rops (1833-1898) heeft met zijn prenten van naakte vrouwen en duivels vaak tegen de schenen van de kerk geschopt. Dit lag geheel in lijn met zijn libertijnse opvattingen. De vrouwenfiguren, die de verleiding en het Kwaad personifiëren, in zijn werk zijn doorgaans gemodelleerd naar de mooie Vlaamse maagden waarop hij zo dol was.

In de bundel Ropsiennes, gedichten bij het leven en werk van Félicien Rops (1833-1898), toont Mark Meekers het leven en werk van Rops. Indien hij zelf had kunnen kiezen zou Rops heel waarschijnlijk ook voor deze dichter gekozen hebben. Want de poëet is niet alleen woordkunstenaar, hij is tevens beeldend kunstenaar en weet beeld heel mooi in de juiste taal weer te geven. Het werk van Rops is vaak satanisch en pornografisch getint en ook dat zit heel knap in deze gedichten verweven.
Rops hield van duivelse voluminieuze erotiek, wel Mark Meekers ook, hij volgt de schilder als een schaduw, en leest zijn gedachten en kopieert zijn verlangens. Een mooier biografie kon een passionele maar ook bescheiden kunstenaar als Félicien Rops zich zeker niet wensen. Deze prachtige bundel is gepenseeld met gebalde woorden gedrenkt in het vermiljoen van lust en humor en geeft je zo zin om een museum met werk van de maestro te bezoeken in het gezelschap van Ropsiennes.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: