Dwalingen

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ze wilde ook voor Johann bidden, maar daar stokte haar gebed. Kon dat wel, mocht je bidden voor iemand van een bezettende macht? "

Alex Verburg weet toch steeds weer enorm te charmeren. Zijn taalgebruik is fenomenaal en zijn manier om gevoelig liggende dingen te benaderen is telkens opnieuw bewonderenswaardig. Die positieve eigenschappen maken ook dat hij in zijn journalistieke werk mensen kan warm maken voor iets of iemand dat niet direct populair te noemen is. De pijnlijke naweeën van oorlog en collaboratie in Vlaanderen en Nederland waren (en zijn soms nog) een uiterst gevoelige zaak. Vrouwen die een relatie met een Duitser hadden gehad, konden de toekomst voor bekeken houden.

En over zo een relatie (alhoewel heel onschuldig eigenlijk) draait het allemaal in dit boek. En al vanaf bladzijde één betrekt de auteur zijn lezers met een enorme intensiteit met zijn hoofdpersonage. Dat komt natuurlijk ook omdat hij zijn hoofdpersonage gebaseerd heeft op iemand die werkelijk bestaan heeft en die haar verhaal tegen hem verteld heeft. Hoe 'fout' was een vrouw die verliefd werd op een Duitse man? In Dwalingen hanteert de auteur dezelfde tactiek als dat hij gebruikte in Het huis van mijn vader. Ook hier draaide het om een liefde die niet kon en die verteld werd met veel sereniteit door de persoon die het allemaal zelf meegemaakt heeft.

De zeventienjarige Annie die midden in de oorlog verliefd wordt op de Duitse Johann is een keurig, schuchter meisje, dat vooral op deze zachtmoedige, sympathieke Duitser valt omdat ze hem razend knap vindt, politiek interesseert haar niet. Ze beseft wel heel vaag dat wat ze doet niet hoort in tijden van oorlog maar haar liefde is té sterk. Annie's vader sympathiseert met de NSB en dat zorgt voor strubbelingen in zijn gezin.
Alex Verburg kreeg van de werkelijke Annie toelating om haar verhaal te vertellen, op voorwaarde dat hij haar identiteit niet zou prijsgeven. Dwalingen is een heel intens, doorleefd boek. Het schetst niet alleen een heel mooi beeld van Annie, maar het geeft vooral een duidelijke kijk op het dorpsleven ten tijde van de oorlog en er vlak na. Bijzonder sterk boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: