Huishouden

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3256 boeken)

Citaat: "Een thuis ontwerpen, dat is zijn beroep. Vier muren rond een stuk lucht, een stuk lucht met een stenen klauw losrukken uit alles wat groeit en bloeit, en het tastbaar maken. Een thuis. Een huis als derde huid van vlees en kleren. "

Jenny Erpenbeck werd in 1967 geboren in Berlijn, waar ze nog steeds woont. Sinds 1991 werkt Erpenbeck als regisseur van muziektheater en operaproducties. Ze schreef hoorspelen en toneelstukken. Eerder werden van haar de romans Atropa belladonna en Het verhaal van het oude kind vertaald. Beide boeken verschenen in elf talen en werden meerdere malen bekroond.
Wie een boek wil lezen dat op een hele bijzondere en indringende manier een beeld van Duitsland in de vorige eeuw geeft, moet beslist Huishouden van Jenny Erpenbeck lezen. Jenny Erpenbecks Heimsuchung is in het Nederlands verschenen onder de titel Huishouden. Heimsuchung betekent niet Huishouden, maar huiszoeking, plaag of heimwee. Al deze elementen komen terug in haar roman.

Aan een meer boven Berlijn zijn een aantal huizen gebouwd. In één van die huizen hebben zich sinds het begin van de twintigste eeuw twaalf levens afgespeeld. De scout en zijn dochters, de architect en zijn vrouw, de soldaat, de schrijfster, de bezoekster. Hun levens raken verweven met deze plek en daarom ook met elkaar. De tuinman die zwijgt en alles voor iedereen doet, vormt de rode draad in deze 12 verhalen.
Jenny Erpenbeck weet de individuele lotgevallen van de twaalf bewoners, op een mooie en rustige wijze, te verbinden met de grote geschiedenis; het keizerrijk, de Republiek van Weimar, het Derde Rijk, de DDR en het weer verenigde Duitsland. De geschiedenis wordt in etappes aangereikt maar de onderlinge verbanden moet je zelf uitpuzzelen en bijgevolg dat dit boek niet echt geschikt is voor de gemakzuchtige lezer. 
Het boek geeft op prachtige ingehouden wijze de loop van de geschiedenis weer en vooral hoe ze de puzzel van het verhaal door de lezer laat oplossen is een teken van vakkennis en de bijna onderkoelde manier van schrijven nam ik dan maar voor lief.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: