De cementen tuin

Gelezen door: Petra Van Loocke (32 boeken)

In een alleenstaand huis in een sloopwijk van een Engelse stad woont een alleenstaande moeder met vier kinderen. Als de moeder komt te overlijden willen de kinderen hun zelfstandigheid niet opgeven. Daarom verbergen zij hun dode moeder in de kelder en doen zij voor de buitenwereld alsof er niets aan de hand is... Maar hoelang is deze situatie vol te houden?
Een boek waar ik een vreemd gevoel bij kreeg. Het boek werd verfilmd in 1993 (The Cement Garden), maar de film heb ik zelf nog niet gezien.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
Marc Dilliën op 6 augustus 2011:
Een vreemd gevoel, inderdaad. Ik weet ook nog altijd niet hoe ik dit boek moet beoordelen. De wereld van de kinderen is goed weergegeven, maar dan, wat is de bedoeling van de sexualiteit tussen broer en zus?
Omar Birza op 5 mei 2009:
De cementen tuin is naar mijn mening een zeer intrigerend, aangrijpend en waardevol verhaal. In het begin was het wat moeizaam om het verhaal te begrijpen. De beslissingen van de kinderen vond ik ook wat bizar en vreemd. Nu ik het boek heb gelezen ben ik van plan de film te zien.
André Oyen op 30 april 2008:
De verfilming is even beklemmend als het boek. Degelijke Britse film.....
Dennis P. op 24 april 2007:
The Cement Garden was verplichte lectuur op mijn secundaire school. Engelstalig, gelukkig Engelstalig. Ik las geen verplichte lectuur, behalve de Engelstalige. Zo las ik dit boek toch. Ik herinner het mij als erg realistisch en erg schrijnend. Ik ruik, als het ware, de rottende geur nog steeds. Prachtig. 't Is maar pas dat ik herontdekte dat McEwan de auteur was, zonde.

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: ""Laten we de keuken gaan schoonmaken," zei ik plotseling. Ik had precies het goede gezegd. Julie stond meteen op en begon met een sigarettenpeuk in haar mondhoek, een filmgangster te imiteren. "Goed idee, maat, goed idee." Ze stak haar hand naar me uit en trok me uit mijn stoel."

De auteur kruipt in de huid van vier kinderen, twee broers en twee zussen, die na het overlijden van hun ouders besluiten om gewoon te blijven wonen in het ouderlijk huis en te doen alsof niets is veranderd. Dan moeten zij wel verantwoordelijkheden opnemen, taken verdelen en de klassieke ruzies tussen broers en zusters begraven. De schrijver slaagt erin zich volledig in te leven in de geesten van de jonge mensen en vanuit hun standpunten het verhaal te vertellen. De kinderen groeien langzaamaan naar elkaar toe en zelfs in de ontluikende seksualiteit vinden zij mekaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hidde vankrunkelsven (5 boeken)

Beklijvend verhaal van een Engels gezin waarvan vader en moeder sterven en zo alleen achter blijven. Naar de buitenwereld toe laten ze echter niets merken... Vlot leesbaar!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: