De wand

Gelezen door: Katja Feremans (74 boeken)

Citaat: "Daar stond ik dus in een wildvreemde wei midden in het bos en plotseling bezat ik een koe. Het was volkomen duidelijk dat ik de koe niet kon achterlaten. Ik merkte nu pas bloedsporen aan haar bek op. Kennelijk was ze telkens weer wanhopig tegen de wand gebotst die haar belette naar huis te gaan, naar haar eigen stal en haar eigen mensen. "

Een vrouw gaat enkele dagen logeren bij haar nicht Luise, die in een jachthuis in de bergen woont. Wanneer Luise en haar echtgenoot niet thuiskomen na een avondje uit in het dorp, gaat de vrouw samen met de hond van het koppel op onderzoek uit. Maar halfweg tussen het dorp en het jachthuis stoot ze op een ondoordringbare glazen wand waarachter geen enkel teken van menselijk leven meer te bespeuren valt.

Ontdaan keert ze met de hond terug naar de jachthut. Ze gaat na wat er allemaal in huis is en hoe ze op korte termijn kan overleven. Maar algauw beseft ze dat ze misschien voor altijd op zichzelf, haar koe, haar hond en een wisselend aantal katten zal aangewezen zijn. De band met haar dieren is dan ook hartverscheurend mooi. Maar je wordt ook stil bij de manier waarop ze metterttijd bewuster kijkt naar haar omgeving. Want geleidelijk vertraagt ze haar tempo en ziet daardoor het bos pas echt tot leven komen.

Tijdens haar intussen twee jaar durende isolement is ze meer en meer één geworden met de natuur. Ondanks die suggestie van harmonie blijft haar bestaan in hoofdzaak een dagelijkse strijd om zichzelf en haar dieren in leven te houden. De wand is het relaas van de gebeurtenissen zoals ze door haar neergeschreven zijn, deels als remedie tegen de angsten die haar voortdurend dreigen te overweldigen, deels om het gesprek met zichzelf gaande te houden. In de terugblikken op de nerveuze haast van haar vroegere stadsleven schuilt de maatschappijkritische kant van haar verhaal. Want in wezen is het een aanklacht tegen een kleinburgerlijke, voortsnellende samenleving die roofbouw pleegt op haar mensen en op de natuur. In die zin heeft de Oostenrijkse schrijfster Marlen Haushofer (1920-1970) in 1963 een roman geschreven die op vandaag nog heel actueel aandoet.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: els De Ceukelaire (1 boeken)

Een tijdje geleden beschreef iemand uit mijn leesgroep de film De Wand zo enthousiast dat ik het boek waarop deze film gebaseerd is uitleende van mijn bib. Die Wand van Marlene Haushofer kan niet anders dan beter zijn dan de film (die ik nog niet zag). Ongelooflijk mooi geschreven, spannend (niet in de zin van thriller spannend), subliem ... enkel superlatieven van toepassing. Ben dan ook op zoek gegaan naar andere boeken van haar hand, wat niet evident was want Marlen is al 50 jaar geleden overleden. Toch op 2de handssite gevonden, en geen spijt van... ook De Mansarde is wondermooi (en zoals gezegd wordt van Stoner, een boek waarin niets gebeurt), maar zet de personages zo écht neer. Literatuur van de bovenste plank! PS: de idee van de tv serie Under the dome lijkt wel gestolen van De Wand.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Oostenrijk