Labor Day

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Een van de beroemdste én beruchtste coming-of-age romans ooit is The Catcher in the Rye van J.D. Salinger. Het boek was zeer controversieel vanwege het grove taalgebruik en de vrije behandeling van seks en prostitutie. Mijn vader gaf het me cadeau toen ik achttien werd en ik was er kapot van.
Nu zovele jaren later werd ik opnieuw omver geblazen door een coming-of-age roman Labor Day van ene Joyce Maynard. Joyce Maynard schrijft al heel lang en.... blijkt ook nog ooit mevrouw JD Salinger te zijn geweest en heeft ook over hem geschreven.  

Labor Day is een roman over een dertienjarige eenzame, puberende jongen, Henry, die bij zijn alleenstaande en net zo eenzame moeder Adele woont. Gelukkig voor hem is Adele wel eenzaam maar ook een goede, ruimdenkende moeder die ook nog een stevig gevoel voor humor heeft.
Ze is dol op dansen, ze is erg mooi, meestentijds opgewekt, ze voert geanimeerde gesprekken met haar zoon tijdens het eten, en praat met haar zoon over seks, iets wat de meeste Amerikaanse vrouwen in die tijd absoluut niet met hun zonen deden.

Moeder en zoon zijn zowieso al buitenstaanders. De moeder leidt aan pleinvrees en stapelt hun diepvries vol voedsel zodat ze nauwelijks de deur uit hoeven naar de supermarkt. Tijdens een van hun spaarzame bezoekjes aan een winkel wordt Henry aangesproken door een ontsnapte gevangene op de vlucht, en ze bieden hem een schuilplek.
De gevangene heet Frank. En voor een bajesklant heeft hij een hoge aaibaarheidsfactor. Moeder en zoon ontdekken dat Frank veroordeeld is tot een lange gevangenisstraf vanwege de moord op zijn vrouw en baby en dat hij alleen vrij is omdat hij na een blindedarmoperatie uit het ziekenhuis is ontsnapt. Het is het begin van een lang, maar bijzonder weekend...

Frank bakt de lekkerste taartbodems, serveert heerlijke verse gerechten en hij leert Henry honkballen. Henry durft het zichzelf haast niet bekennen maar hij begint Frank sympathiek te vinden. Tussen Frank en Adele, bloeit een hartstochtelijke relatie open, die je als lezer toejuicht maar ook in vraag stelt. Frank is tenslotte een misdadiger...
Henry hoort zijn moeder 's nachts met Frank seks hebben en enerzijds vindt hij (die zelf met puberale seksuele gevoelens worstelt) dat goed, na zoveel eenzame jaren, anderzijds wil hij zijn moeder niet kwijt en bij zijn vader gedumpt worden. Het is een heel complexe situatie die de auteur echter stevig in de hand heeft en ook naar een geloofwaardige ontknoping weet te brengen.
Een parel van een roman die boeit en ontroert maar vooral overrompelt door de schrijfvaardigheid van Joyce Maynard.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: