Sporenzoeker

Gelezen door: Lodewijk Nollet (24 boeken)

Citaat: "Door die formulering bleef Ernö Szep Ernö Szèp, wat zeg ik, werd Ernö Szèp pas echt Ernö Szèp, en dat in een tijd waarin hij enkel nog Ernö Szèp was, dat alle omstandigheden die het Ernö Szèp ooit mogelijk hadden gemaakt Ernö Szèp te zijn waren afgeschaft, waren geliquideerd, waren genationaliseerd. "

Intrigerend boek van een integer schrijver dat bestaat uit drie langere novelles.

De novelle "Sporenzoeker" neemt een kronkelend verloop en je weet niet echt wat je ervan moet maken.

De "gevolmachtigde", zoals het hoofdpersonage genoemd wordt, wil per se enkele plaatsen bezoeken en "bewijzen" verzamelen. Indirect denk je te kunnen afleiden dat het gaat om reizen naar concentratiekampen, maar duidelijke aanwijzingen geeft de auteur niet. Hij onderneemt de reis samen met zijn vrouw en zij wil graag bij hem zijn, maar hij heeft het er moeilijk mee om zijn gevoelens en gedachten te delen met haar. Nochtans is "de gevolmachtigde" een ontwikkeld man die bijvoorbeeld graag met zijn vrouw praat over literatuur. Maar als het op zijn verleden aankomt, blijkt hij kregelig te zijn. Hij lijkt ook zelf niet duidelijk te weten waarnaar hij op zoek is of wat hij mag verwachten.
Wanneer hij uiteindelijk na een busreis bij een "kamp" aankomt, blijkt enkel de poort te bestaan. In het "kamp Z.", dat nu een grote boerderij blijkt te zijn, ontmoet hij dan weer enkele boeren met wie hij niemendallen uitwisselt. Hij wil of kan het motief van zijn reis niet onthullen. Een simpele poging tot verklaring (al weet ik niet of het de auteur daar om te doen is) zou kunnen zijn dat Kertész wil aantonen dat je als mens onmogelijk bepaalde ervaringen kan delen.

Het lijkt allemaal wat zwaar op de hand, maar Kertész heeft gelukkig een bijzonder originele schrijfstijl en hij kan zelfs aan banale gebeurtenissen een horrorachtig effect meegeven.

Dan hebben we "De Engelse vlag", een eerder hermetische en moeilijke novelle, waaruit het bijbehorende citaat komt. Ik hou in elk geval erg veel van de "cyclische" manier van vertellen van Kertész.

De novelle "Het proces-verbaal" sluit het boek af. Een grappige vertelling van een man die een reis onderneemt vanuit Boedapest naar Wenen en onderweg moeilijkheden krijgt met de douane. Het lijkt bijna een pastiche op het absurde werk van Kafka.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: