Het eiland onder de zee

Gelezen door: Cindyyy__ (1 boeken)

Een interessant boek, maar eentje waar je energie in moet steken om erdoor te komen. Het vertelt een mooi en aangrijpend verhaal over slavernij, gesitueerd in de Franse kolonie Saint-Domingue van de 18e eeuw. Zeker een aanrader als je bereid bent er wat tijd en moeite in te steken!

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
Sofie Vancraeynest op 24 november 2010:
Zoals alle romans die ik tot nog toe van Allende gelezen heb, is ook dit weer een echte pageturner. Je wordt echt meegesleept in het verhaal over de sterke vrouw Zarité. De machtswillekeur van de slavendrijvers en de (on)gelukkige liefdesrelaties laten je niet onberoerd! Enig minpunt voor mij: in de laatste vijftig bladzijden jaagt Allende er nog een te grote portie drama door, waardoor het verhaal een ongeloofwaardig einde krijgt.
Jessica Moyersoen op 12 oktober 2010:
Ik heb al de boeken van Isabelle Allende graag gelezen maar dit is zeker een van mijn topfavorieten. Wat heb ik genoten van dit prachitge verhaal. Je gaat vanaf de eerste bladzijden mee in het verhaal van Zarité en zodra je de laatste bladzijde hebt omgedraaid blijf je verweesd achter.
Lydia op 30 september 2010:
Ook ik heb dit boek heel graag gelezen. Ik heb al verschillende boeken gelezen van Isabel Allende en ik vind ze allemaal even goed. Ik hou ook erg van boeken met een historische achtergrond. Dit boek is een triest verhaal over slavernij en de strijd van de slaven om in vrijheid te kunnen leven. Een vrijheid die relatief is ....
Lieve op 10 augustus 2010:
't Was lang geleden dat ik nog zo meegesleept werd door een verhaal, Het Eiland onder de zee is echt een prachtboek! Ik begin weer te zuchten als ik terugdenk aan het verhaal van Zarité, tegen de achtergrond van de slavernij in Saint-Domingue. 't Is absoluut geen geschiedenisles, maar wel het levensverhaal van een bijzonder straffe (fictieve) madam.

Er zitten af en toe inderdaad stukjes van een aantal bladzijden met historische duiding tussen, dus ik begrijp dat je daar misschien 'energie in moet steken'. Maar ik vond ook die bladzijden héél vlot geschreven en had er zelf echt geen moeite mee. Vond ze een meerwaarde voor het verhaal.
Cosey op 24 juli 2010:
Ik vond dit boek FANTASTISCH. Raar dat je schrijft dat je moeite moet doen om erdoor te komen, want ik vloog erdoor als een trein. Zeker de moeite waard om te lezen! :)

Gelezen door: Ester (1 boeken)

Weer een wervelende mix van geschiedenis, échte mensen met hun mooie & lelijke kantjes, verpakt in het levensverhaal van een slavin in het Haïti van de 18de eeuw. Een boek dat je afwisselend doet glimlachen en een traan wegslikken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Caroline F (6 boeken)

Helaas heeft sinds Het huis met de geesten geen enkele roman van Isabel Allende me nog écht weten te bekoren. Haar personages zijn stuk voor stuk sterke vrouwen en dat zou je -zo men wil- een constant pluspunt kunnen noemen. Helaas mis ik in de meeste gevallen grondigheid. Zo ook in Het eiland onder de zee. Het gegeven van slavernij is een fantastisch uitgangspunt, maar het lijkt wel of Allende over een te lange periode ineens vertellen wil. De balans tussen detail en 'grote lijnen' is daarom soms zoek. Het einde lijkt ze naar mijn gevoel zelfs ‘af te haspelen’. Ik blijf niet geheel voldaan achter, maar kan me echter voorstellen dat dit voor de echte Allende-liefhebber geen reden moet zijn om deze roman niet te lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Het eiland onder de zee is het verhaal van Zarité, een Caribische vrouw in de achttiende eeuw, die op haar negende als slavin wordt verkocht aan de Fransman Toulouse Valmorain, de eigenaar van één van de grootste suikerplantages op Haïti. Ze werkt voor zijn zenuwzieke echtgenote, verzorgt zijn zoontje en wordt zijn concubine. Algauw verwekt Valmorain een kind bij haar. Als de slaven in opstand komens tegen hun onderdrukkers, kan Zarité zich ontdoen van het juk van haar meester, maar omwille van zijn kinderen helpt ze Valmorain het eiland te ontvluchten. Ze doen eerst het levendige Havana aan, om zich vervolgens in het opbloeiende New Orleans te vestigen. Daar zal Zarité de liefde vinden en de weg vrijmaken voor het geluk waarnaar ze zo lang verlangd heeft.
 
Dit is het eerste boek dat ik las van deze schrijfster, en ik ben ongetwijfeld fan geworden. Je las wel van die kritieken dat de personages niet genoeg diepgang hadden, maar dat voelde zo niet aan. Je kreeg heel wat geschiedenis mee, en ook ieder personage had zijn eigen leven. Het verhaal was meeslepend zodat het bleef boeien tot het einde. Mede door haar kleurrijke beschrijvingen, werd je echt deelgenoot van de ervaringen van Zarité. Ik ga zeker nog boeken lezen van deze schrijfster.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Een zoveelste verhaal van Allende die je meeneemt naar de grootste historisch feiten. Weer neemt ze je mee, in de perfecte details, zonder scrupules, naar een plaats en feiten die men soms niet onder ogen wilt zien. Ik heb dit boek gelezen tijdens een zorgeloze vakantie op Gran Canaria, één van de eilanden waar de slavenschepen aanmeerde en aan de bakermat lag van de ontdekkingsreizen naar Latijns Amerika. Een bezoek aan Las Palmas en ondertussen dit boek lezen, brengt alles bijna tot leven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Monia (24 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Isabelle Dehasque (59 boeken)

schitterende historische roman, die nog lang blijft nazinderen. Allende stelt in dit boek de slavernij op Haiti en in Zuid-Amerika aan de kaak, op een manier waardoor je als lezer erg betrokken raakt. Het boek verhaalt over Zarité, die als negenjarige verkocht wordt aan Toulouse Valmorain, de eigenaar van een grote suikerplantage op Haïti. Ze staat in voor de zorg van zijn zenuwzieke echtgenote, verzorgt zijn zoontje en wordt zijn concubine, en krijgt twee kinderen van hem. Als ze de kans krijgt te vluchten, kiest ze ervoor bij haar meester en diens kinderen te blijven. Het boek geeft een prachtige en zinnenprikkelende omschrijving van het leven op de plantages en in de steden, alles erg kleurrijk omschreven.Een boek om in één adem uit te lezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Haiti