Alleen in Berlijn

Gelezen door: Noël Gybels (572 boeken)

Citaat: ""Wat doe je met mijn haar ?", vroeg Quangel nieuwsgierig.
"Dat verkoop ik aan een pruikenmaker. Er zijn altijd pruiken nodig. Hartelijk dank! Heil Hitler !""

Als je wil weten hoe het leven was in Berlijn tijdens het naziregime moet je dit beslist lezen ! Gebaseerd op echte feiten.

Volgens Primo Levi de beste roman die geschreven werd over het Duitse verzet tegen de nazi's.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
caroline Van Laere op 31 oktober 2012:
Mooi, meeslepend verhaal, naar het einde toe best spannend. Laat je niet afschrikken door het aantal bladzijden.

Gelezen door: Claude Bonvin (768 boeken)

Een prachtige roman over Otto Quangel en zijn vrouw die een zoon verliezen tijdens de veldtocht in Frankrijk 1940. Als protest verspreiden ze anti-Hitler kaarten. Ze leggen ze op verschillende plaatsen, maar de meeste kaarten komen bij de Gestapo terecht. Een ambitieuze rechercheur zoekt naar de kaartschrijver met alle gevolgen. De auteur van het boek schreef de roman juist na de tweede oorlog. Hij had eerst de verslagen en de verhoren gelezen van de Gestapo en er dan een roman van gemaakt. De echte naam van het koppel was Otto en Elise Hampel.

De roman is zeker een monument voor het verzet van gewone mensen tegen het naziregime en was het eerste boek over dit onderwerp in het naoorlogse Duitsland.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ka Vee (51 boeken)

Toen ik las dat dit boek eigenlijk geschreven werd in 1946, door een Duitser, in z'n laatste levensmaanden, iemand die het dus nog kersvers in z'n geheugen had, was m'n interesse meteen gewekt. En terecht. Het is een ode aan de kleine man die een vuist durft te maken tegen het grote Nazibeest. Een eenvoudig echtpaar verliest z'n enige zoon in het eerste oorlogsjaar, en neemt een zeer moedig besluit... Ze zullen de Gestapo meer dan twee jaar op het verkeerde been zetten en voor heel wat paniek in de Nazigelederen zorgen. Magistrale roman over hoe het er echt aan toe ging, zeer inleefbaar en heel dicht bij de mens geschreven. Ik ben benieuwd naar z'n andere boek, Wat nu, kleine man.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: berlijn