Ver van familie

Gelezen door: André Oyen (3524 boeken)

Marion Bloem, (1952) is Nederlands schrijfster, cineaste en psychologe en geboren uit Indonesische ouders. Zij verwierf in Nederland grote bekendheid met haar debuutroman Geen gewoon Indisch meisje (1983), waarin zij als spreekbuis fungeerde voor kinderen van Indonesische ouders die in Nederland woonden en moesten leren leven met een culturele gespletenheid.

Zestien jaar na haar debuut kwam zij terug met een werk opdagen waarin die culturele gespletenheid centraal staat. Barbie König is een in Nederland geboren jonge vrouw die echter Indonesische ouders had. Haar mooie moeder Maudi kwam tijdens een auto-ongeluk om het leven toen ze vijf jaar was. Niet zo heel lang na de dood van zijn vrouw hertrouwde haar vader Buddy met Patty en emigreerde hij met zijn nieuwe vrouw en zijn dochter naar Amerika. Zij vestigden zich in de buurt van Rochester in New-York State.

Het nieuwe huwelijk hield niet lang stand en Barbie bleef bij haar stiefmoeder en werd door haar opgevoed. Met haar vader had ze nauwelijks contact en toen hij plots stierf toen ze tien was, is ze niet eens naar zijn begrafenis geweest. Ook met de familie in Nederland bleven de contacten beperkt tot het schrijven van brieven en foto's. Een enkele keer kwam er eens iemand uit Nederland op bezoek, maar zelf is ze er nooit teruggeweest.

Als ze al een eind in de dertig is sterft haar stiefmoeder, na een moeizame doodsstrijd. Om wat te bekomen van de emoties wil ze wat in haar verleden gaan grasduinen. In Nederland treft ze tot haar grote verbazing haar families erg opgesplitst in generaties. Dertien totaal verschillende personages vertellen allemaal een stukje familiegeschiedenis.

Marion Bloem heeft haar verhaal heel mooi opgebouwd. Ze beschikt over een hele rijke taal waarmee ze de couleur locale van Indonesische gemeenschap in Nederland overtuigend uit de verf laat komen. Ze weet ook probleemloos in de huid van alle personages te kruipen. En al die huiden staan haar uitermate goed, van de lieverdjes tot de krengetjes. Een knap en intens boek dat ook verfilmd werd door de auteur zelf.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: