Het Gouden Ei

Gelezen door: Katrijn Vanden Bempt (2 boeken)

Het boek 'Het Gouden Ei' telt niet veel pagina's, maar toch is het een subliem verhaal. Tim Krabbé slaagt erin de lezer van de eerste tot de laatste bladzijde op sleeptouw te nemen doorheen een uitermate boeiend verhaal. De verschillende verhaalperspectieven scheppen een spannende, donkere sfeer. Een absolute aanrader voor fans van het trillergenre!

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
barbara op 29 december 2009:
Het gouden ei is een ijzingwekkend krachtig boek niet alleen door het beklemmend verhaal maar ook door de scherp geschetste personages en de rauwe eerlijkheid in hun gedachtekronkels.

Ik heb dit in 1 ruk uitgelezen! 'n echt juweeltje...
Kirsten Van Damme op 5 januari 2007:
Veel beter dan de Amerikaanse film The Vanishing. Maar hoe kan het ook anders, elk boek van Tim Krabbé is de moeite waard om te lezen. Een schrijver die écht aan te raden is!
Anneleen Pyls op 7 februari 2006:
Echt wel een zalig boek. Eigenlijk jammer dat het zo weinig pagina's telt...
Het is fantastisch hoe de schrijver je bij elk hoofdstuk precies in een ander boek brengt en hoe hij alles op het einde in de plooi laat vallen.
Mooi geschreven, origineel en ook wel spannend.

Gelezen door: Marc Denys (2 boeken)

Citaat: "Lemorne pakte het pistool uit het dashboardkastje en stapte uit. Hij koos een van de jongens als eerste en schoot hem dood. Hij had de ander ook onmiddellijk dood willen schieten, maar de langzame manier waarop de onderlip van die jongen van zijn snorretje vandaan zakte sloeg hem met stomheid en het duurde een paar seconden voor hij weer schoot. "

Het verhaal van Het gouden ei heeft Tim Krabbé gebaseerd op een artikel in de krant. Het is het allereerste boek dat ik in één ruk verslond!!!

Een verhaal heeft vier hoofdpersonages: Raymond Lemorme (de keurige Fransman, 49 jaar oud, scheikundeleraar en getrouwd), Rex Hofman (partner van Saskia, 41 jaar oud), Saskia Elhvest (vriendin van Rex, raakt op 24-jarige leeftijd spoorloos) en Lieneke (nieuwe vriendin van Rex).

Dit dunne boek staat garant voor een meeslepend verhaal en is een echte aanrader!

Voor mij was het een springplank naar dikkere romans die mij evenveel plezier bezorgden... Dit kan ook het geval zijn voor andere bezoekers van de site... Vandaar mijn inzending...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Nadia op 4 november 2009:
Dit is echt een heel goed dun boekje.
Wat een verhaal, wat een suspens... Ik zag ook de verfilming van dit boek.

Gelezen door: Amber Ballegeer (1 boeken)

“Het gouden ei” gaat over een koppel dat vertrokken is op vakantie met bestemming Dijon. Na een lange tijd rijden op de autoroute du soleil besluiten ze even te stoppen bij een tankstation, ondertussen gaat Saskia om enkele drankjes. Saskia komt niet meer terug naar de auto en blijkt spoorloos verdwenen te zijn. Rex denkt dat Saskia ontvoerd of vermoord is. Ik heb sympathie voor Rex omdat hij de moed niet opgeeft. Er hangt iets duisters over het boek, een soort onheil dat doorheen het ganse verhaal in de lucht hangt en je aandacht in zijn macht heeft. Er zit spanning in het boek die af en toe eens wegebt om vervolgens onverwacht weer toe te slaan. Dit is te danken aan Krabbé zijn bedrieglijk eenvoudige schrijfstijl, vol subtiliteit. Hiermee bouwt hij nieuwsgierigheid op bij de lezers of zet hij je op het verkeerde been door o.a. vage formuleringen. Ook houdt hij informatie achter, om de lezer later deze informatie met mondjesmaat te bezorgen. Zo verloopt het verhaal afwisselend snel en traag. Dit creëert een zodanige spanning, waardoor je hartslag zeker de lucht in gaat. Net zoals Saskia nooit uit Rex zijn gedachten verdwijnt zal dit verhaal mij niet meer loslaten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Een nogal ongeloofwaardig kortverhaal waarin een jonge vrouw mysterieus verdwijnt.De moordenaar zoekt hem 8 jaar na datum op ...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Chelsea Carels (1 boeken)

“Het Gouden Ei” is een dun boekje en het heeft me geboeid van het begin tot het einde. Ik heb het dan ook in een mum van tijd uitgelezen. Hoe Tim Krabbé het verhaal beschrijft vanuit verschillende perspectieven is fantastisch. In het begin is het zo dat Rex kapot is van verdriet door het verlies van Saskia maar verder in het boek zie je dat hij toch moet verder gaan met zijn leven. Later leert hij Lieneke kennen. Natuurlijk denkt hij nog aan die dag van de ontvoering maar er is ook afleiding. Mijn adrenalineniveau steeg enorm toen de ontvoerder, Raymond Lemorne, Rex opzoekt en hem confronteert met Saskia’s dood. Toen Rex meeging met Raymond, was ik echt vol onbegrip voor zijn reactie… hij wist dat hij hierdoor zou sterven. Wat Raymond uiteindelijk doet met Rex is iets wat ik niet had verwacht. Rex levend begraven, dat had ik nooit had durven denken. Ik vind dat het boek niet echt een einde heeft. De laatste bladzijden gaan over de verdwijning van Rex en verder gebeurt er niets meer. Het einde is zeker niet voorspelbaar. Dit is wel origineel en geeft het boek een unieke eigenschap. Af en toe stond er een woordje in die ik niet begreep maar door de context werd alles weer duidelijk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Aurélie Lavaert (1 boeken)

Tim Krabbé slaagt erin om een meeslepend en spannend verhaal neer te schrijven in minder dan 100 pagina’s. Het gaat over een koppel dat samen op reis gaat naar Dijon. Ze besluiten om een korte stop te houden in een tankstation. Saskia gaat naar binnen om enkele drankjes. Daar verdwijnt ze op mysterieuze wijze. Niemand heeft iets zien gebeuren. Het is een zeer spannend boek omdat je niet kan voorspellen wat er zal gebeuren. Dat maakt het moeilijk om aan de verleiding te weerstaan om snel eens naar het einde te bladeren. Zelfs als er een moment is dat je een vermoeden hebt van wat er kan gebeuren, dan vindt er zich toch opnieuw een onverwachte wending plaats. Tim Krabbé heeft een speciale schrijfstijl. Een eenvoudige schrijfstijl, maar op de een of andere manier is die bedrieglijk, omdat de auteur je voortdurend op het verkeerde pad zet. Doordat hij werkt met verschillende vertelperspectieven, ben je geen seconde verveeld tijdens het lezen. Vanaf het moment dat je begint te lezen, stap je als het ware op de trein en raak je er niet meer van tot het einde van het boek. Het zijn deze elementen die het boek een absolute aanrader maken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Tim De Wasch (1 boeken)

Het boek ‘Het gouden ei’ geschreven door Tim Krabbé zit erg goed in elkaar. Het leest makkelijk en bevat veel elementen zodat de spanning aanhoudt. Je leest in het begin al welke situatie er gaande is; namelijk een man, Rex, die zijn vrouw kwijtraakt in een tankstation op weg naar Dijon. In het boek heb je veel verschillende perspectieven, waaronder die van de dader zelf. Dit maakt het verhaal erg interessant omdat je ook zijn standpunt ziet en hoe hij er zelf mee omgaat. Je leert hem kennen. Ondertussen krijg je ook veel bijkomende informatie over Rex en Saskia. Je ziet hoe ze beiden op het punt gekomen zijn waarop ze zich nu bevinden. Dit zorgt er ook voor dat je wordt meegezogen in hun levens. Ook al heeft het boek niet erg veel pagina’s, het heeft erg veel inhoud en zet je aan het denken. Het verhaal is iets dat erg dichtbij kan gebeuren en dat geeft voor mij nog een verdere diepgang aan het boek. Hetgeen dat ik van dit boek heb meegenomen, is de drang om verder boeken te lezen van Tim Krabbé, zijn simplistische schrijfstijl is het perfecte niveau voor mij. Dit bewijst hij met een nieuwe favoriet van mijzelf, ‘Het gouden ei’.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: R.dhondt (1 boeken)

Tim Krabbé slaagt erin om van een amper 97 tellend boek een intelligent opgebouwd meesterstuk te maken. Het boek gaat over het noodlottige verhaal van Rex die zijn vrouw op mysterieuze wijze verliest aan een tankstation. Na een periode van acht jaar, waarin hij de verdwijningszaak van zijn geliefde tevergeefs van zich af probeert te zetten, gebeurt het onverwachte en raakt de zaak in een stroomversnelling. De schrijfstijl van “Het gouden ei” verraste me volkomen. Ik had niet verwacht dat een schrijver in staat was om een akelige of spannende sfeer te scheppen zonder al te veel woorden te gebruiken. Zo is de paniek die Rex voelt prachtig gecreëerd door gebruik te maken van de alsmaar verder oplopende tijdsaanduidingen en goedgekozen adjectieven. Je kan duidelijk zien dat de schrijver zijn zinnen met zorg heeft uitgekozen om tot de essentie door te dringen. Tijdens het verhaal kon ik precies volgen waar en wanneer de personages zich bevinden. Daarnaast is het verhaal volledig chronologisch opgebouwd. Dankzij de combinatie van beide factoren krijg je een mooi overzicht van de gebeurtenissen en raak je de draad van het verhaal niet kwijt. Voorgaande elementen kan je linken aan Tim Krabbé’s journalistieke achtergrond. Het verhaal vlotte enorm snel, waardoor het einde voor mij veel te abrupt stopte. Desondanks vind ik het een echte aanrader voor alle types van lezers.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lina Dejonghe (1 boeken)

Tim Krabbé bewijst dat je met slechts 98 pagina’s een spannend en meeslepend verhaal kan schrijven waarvoor het zeker de moeite waard is tijd vrij te maken. “Gelijkmatig als ruimteschepen bewogen de cabines vol toeristen over de lange brede weg naar het zuiden.” Met “Het gouden ei” sleept hij je mee in het verhaal van Rex die zijn vriendin Saskia spoorloos ziet verdwijnen in een tankstation wanneer de twee op weg zijn naar het zuiden. Daardoor komt hij in een rollercoaster van emoties terecht, leert hij de draad van het leven weer op te nemen en weer van iemand te houden, maar geeft hij vooral nooit de moed op Saskia terug te vinden. Dit brengt het verhaal tot een heel onwaarschijnlijk en verassend einde waarbij je zeker eens moet slikken. De verhaallijn is opgebouwd uit kleine stukjes die bij de ontknoping perfect in elkaar passen. Aan de hand van verschillende perspectieven en tempowisselingen weet Krabbé je aandacht van het begin tot het einde vast te houden. Hij hanteert een simplistische, maar heel doordachte schrijfstijl die zeker een meerwaarde geeft aan het boek. Ik raad iedereen aan die van een goeie misdaadroman en psychologische fictie houdt dit boek te lezen, het is een pareltje!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Carla Saeys (1 boeken)

"Het gouden ei" is een erg dun boekje, maar het had me vast van de eerste tot de laatste bladzijde. In slechts 97 pagina’s zet Tim Krabbé een leuk en vooral spannend verhaal neer. Zijn schrijfstijl is eenvoudig en vlot, maar gebruikt verschillende soorten verteltechnieken zodat je het hele verhaal door geboeid blijft. Doorheen het verhaal krijg je als lezer hints waardoor je steeds wil weten wat er verder zal gebeuren. Er schuilt een sterke gedachtegang en op het einde van het verhaal vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetend perspectief. Zo komt er in het boek een moment dat je meer weet dan het hoofdpersonage zelf, en dat maakt het nog spannender. Het verhaal gaat over het koppeltje Rex en Saskia die op weg zijn naar Dijon. Na een lange tijd rijden, besluiten ze om een stop te nemen bij een tankstation. Saskia gaat naar binnen om drankjes te gaan kopen, maar is sindsdien nooit meer teruggekeerd. Rex doorzoekt heel de omgeving in en rond het tankstation, maar tevergeefs. Saskia is spoorloos verdwenen. Rex voelt zich machteloos. Hij zit in een diep dal van emoties. Maar acht jaar later maakt Rex kennis met Raymond Lemorne. En dat zorgt voor een serieuze, onverwachte wending… "Het gouden ei" is een ideaal boek voor mensen die geen fan zijn van dikke boeken, maar toch houden van lezen. Ook een echte aanrader voor wie van psychologische fictie houdt!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeroen Saelens (1 boeken)

Citaat: "Als ik dit schrijf komen krassen in geluk."

Het boek begint relatief rustig, de titel verklapt ook weinig. Je weet eigenlijk bij het lezen van de eerste pagina’s, praktisch niets. Dan vraagt u zich waarschijnlijk af: “Waarom leest u dan verder?”. Hetgeen dat mij lezen hield waren de prachtige en vooral sfeer scheppende vergelijkingen die Tim Krabbé in dit boek implementeert. Het boek verwijde ook mijn kijk op het leven en geluk. Meer bepaald het feit dat je niet alles zelf in handen hebt. Op het ene moment bouw je iets op en lijkt alles perfect te gaan tot iemand of iets hetgeen dat je opbouwde als een kaartenhuisje omverblaast. Dit beweegt en raakt mij. De schrijfstijl van Tim krabbé laat je door de ogen kijken van niet alleen het slachtoffer maar ook door die van de dader. Ook door het gebruik van een auctoriale verteller verwerf je meer inzicht over de omstandigheden en benarde situaties die zich in het verhaal afspelen. Het boek leest als een trein op de hoogste versnelling en laat je verlangen naar meer. Meeste mensen denken dat een boek van minder dan 100 pagina’s korte passages en weinig informatie bevat, maar “Het Gouden Ei” bewijst het tegendeel!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: tibodevriese (1 boeken)

Op het eerste zicht is dit een zeer mysterieus boek. Je weet niet goed wat je ervan moet verwachten. Het is een kort maar krachtig boek met een soort van vicieuze cirkel, althans dat vind ik toch. Bij dit boek moet je goed je hoofd er bij houden. Het zijn maar slechts vijf hoofdstukken, maar er gebeurt hier in heel veel. Er komt enorm veel informatie op je af en je hebt die tijd niet op het op je gemak te verwerken. Juist daarom vind ik het een tof boek, want als je eventjes een pauze inlast, sla je aan het denken over mogelijke gebeurtenissen die nog kunnen volgen. Ik ben heel benieuwd als er een vervolg van dit boek bestaat om de vragen die nog nazinderen te kunnen beantwoorden. Ik hou ook van de plaatsen die de schrijver gebruikt. Het zijn alledaagse plaatsen: tankstation, appartement, strand,… Vooral het gebruik van een tankstation vind ik heel leuk. Het is een plaats waar dagelijks duizenden mensen binnen en buiten gaan kortom de ideale plaats voor een mysterieuze verdwijning te doen plaats vinden. “Het Gouden Ei” is zeker een aanrader voor lezers waar het verhaal vooruit moet gaan. Het boek leest zeer vlot en houd de spanning erin.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Wout Duc (1 boeken)

Citaat: "Hij wist het al. Het was te erg om te weten."

Ik vind het jammer dat dit boek zo kort is, want het was zeer spannend. Tim Krabbé hield me geboeid tot de laatste pagina. Het verhaal start wat langzaam, maar je komt wel al veel te weten over de personages. Je volgt Saskia en Rex, een Nederlands koppel, die op weg zijn naar Zuid-Frankrijk. Ze besluiten te stoppen bij een tankstation. Alles lijkt perfect tot Saskia er verdwijnt. Je volgt Rex in zijn wanhopige zoektocht en komt langzaam meer te weten over wat er gebeurde. Ik kreeg veel medelijden en respect voor Rex omdat hij zijn zoektocht niet opgeeft. Tim Krabbé wisselde vaak tussen verschillende perspectieven wat het verhaal extra spannend maakte. De schrijfstijl is eenvoudig en duidelijk, maar dit draagt bij aan de sfeer van het boek. Iedereen kan het lezen, maar iedereen kan hetzelfde overkomen als Saskia en Rex. Er hing soms een gezapig sfeertje in het boek, maar dit kon soms direct omslaan in spanning en verwondering. Dit boek is een aanrader voor iedereen die graag verrast wordt door een boek. Het leest ook zeer vlot. Ik beveel dit boek zeker aan aan iedereen die houdt van spanning.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: