Terugkeer uit het noorden

Gelezen door: Mia (98 boeken)

Citaat: "Olga gaat op haar buik liggen, ademt de hete lucht, kleverig van het berkensap, door haar neus in. Stoomwolken omgeven haar met rozig makende warmte, alsof ze in een groot bad vol hars en zon ligt. Op haar rug voelt ze bladeren, eerst zachtjes, maar dan worden de klappen steeds harder. Aleksander staat vlak bij haar:hij geselt haar schouders, rug, ten slotte haar dijen en billen. (p171) "

De reis van Olga Forys met de Trans-Siberië Express verandert in een nachtmerrie. De trein ontspoort en met twee andere overlevenden (Adam en David) trekt ze door de taiga op zoek naar redding.

Een eeuw eerder maakte Michał Forys met vrouw en kind dezelfde reis. Hij is een Poolse ingenieur die in Siberië een van de grootste bruggen ter wereld gaat bouwen. Als hij na een zwaar ongeluk en de dood van zijn vrouw de trein in de omgekeerde richting neemt zal ook deze trein ontsporen door een aanslag die Leo, Michał minnares, de dood inslingert.

In de 18de eeuw zal de Poolse prins Khan Nicefor naar Siberië trekken om Russische wraak te ontvluchten. Hij zal daar een rijke stichten waar het lange tijd goed zal gaan. Hij is een verre voorvader van Leo.

Al deze mensen vluchten voor hun daden, dragen een geheim met zich mee. De verhaallijnen raken met elkaar verstrengeld over de grenzen van tijd en dood heen.

Er zitten zo veel thema's in. De persoonlijke geschiedenissen van mensen die zich door het leven omhoog boksen en dankzij een misdaad een mooi, of in ieder geval mooier leven opbouwen. Of mensen die zich wreken (Olga) of denken dat ze een menselijke daad stellen (David)...

De geschiedenis van een land, een volk, die blijft doorwegen in het heden. De vraag of tijd wel voorbijgaat....Ik moest trouwens de hele tijd aan De trein der traagheid van Johan Daisne denken. Leven ze (we) of zijn ze dood? Is het hele leven een weg naar de onvermijdelijke dood?

Ondanks de interessante thema's vond ik het boek matig. Te veel en te ver gezocht. Zelfs Stalin krijgt een rolletje. Te veel flauwe seksscènes, maar vooral.. niet goed geschreven. Ik knapte echt af op de stijl. Dit alles neemt niet weg dat ik toch geboeid was... Een goede thriller?

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Mia op 11 april 2020:
Ja, misschien komt het idee wel van Daisne, maar dat is niet erg. Ze pakt het wel anders aan, blijft wat vager.
Lin op 10 april 2020:
Dat had ik dus ook, naar het einde toe deed het verhaal me denken aan "De trein der traagheid". Misschien heeft het de Poolse Wolny, die goed Nederlands kent, wel wat geïnspireerd. De verhaallijn over Olga, Adam en Dirk die na het treinongeval door de taiga trekken vond ik boeiend en zeer meeslepend. De andere verhaallijnen zijn feitelijker en vragen meer doorzettingsvermogen van de lezer. Het boek bevat zeer vele personages en vertelperspectieven, speelt zich af in drie verschillende historische tijdvakken en tussen al die personages zijn er verwantschappen en psychische overeenkomsten. Het boek is uitermate geconstrueerd, misschien op het randje van té.

Gelezen door: Raf Verbeke (1 boeken)

Zopas gelezen.Een aanrader!Totaal willekeurige mensen op reis naar Siberië.Soms alleen soms in groep.Elk heeft zo zijn reden voor die reis maar ieder heeft een verleden die nog niet verwerkt is. Dit komt men al lezend te weten.Zeer goed van compositie.Om alles nog beter te begrijpen zal ik binnen enkele maanden dit boek nog eens herlezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: