Barnsteen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Mensen denken te weinig na, zei hij. Ze schrijven maar, zeggen maar, zingen maar, doen maar. Alsof er ooit iets is wat zonder gevolgen blijft. Er zijn altijd gevolgen. Het stomste gedicht kan een oorlog ontketenen."

Als er iets is dat je de auteur en zijn hoofdpersonage van Barnsteen niet kan aanwrijven, dan is het zeker dat ze niet nadenken. Dorian Dewit uit het boek piekert zich suf en auteur Guido van Heulendonk hoor je zelfs nadenken.
De sfeer van het boek is dreigend en somber, maar juist deze somberheid omhult een meesterwerk van stijl en woordkunst.

Oedipus, Virginia Woolf, Oscar Wilde en zelfs een scheutje Celine mogen dan niet de ingrediënten van het gesteente barnsteen zijn, in het gelijknamige boek waren ze als geesten rond, net zoals de geest van de overleden moeder er beangstigend helder in aanwezig is.  

Dorian is de zoon van een Vlaams-nationalistisch politicus die begin jaren negentig naar de nieuw opgerichte VLD is overgestapt, en een linkse dichteres die in 1993 zelfmoord gepleegd heeft à la Virginia Woolf: in een Noord-Frans kustdorp is ze het water in gewaad. Aan Dorian laat ze onder meer een bundel van een Letse dichter na.
In 1988 heeft ze in Riga een congres bijgewoond. Een hangertje met een mug gevangen in barnsteen (het Letse nationale product) en een begeleidend gedicht van hem met de opdracht 'Take my heart with you' wijzen op iets meer dan een collegiale ontmoeting.

Deze nalatenschap knaagt aan hem. De zelfdoding van zijn moeder en de politieke verscheurdheid tussen zijn ouders hebben hem flink getraumatiseerd en elke vorm van een definitieve relatievorming bemoeilijkt. Hij vermijdt dan ook zo veel mogelijk contact met zijn vader en zijn broer.
Om bevrijd te raken van een zware last begeeft hij zich zich richting Riga om een confrontatie aan te gaan met de poëet die nu een vastgoedkantoor in Riga heeft.

Barnsteen, de geladenheid van de titel moet de lezer zelf ontdekken, is een buitengewoon sterke roman, waarover je na lezing nog heel lang nadenkt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: