1q84 - Boek één

Gelezen door: Peter Geiregat (470 boeken)

Citaat: "1q84, besliste Aomame. Qutienvierentachtig, laat ik deze nieuwe wereld zo noemen. De q staat voor question mark."

Dit is veruit het beste boek van Haruki Murakami dat ik gelezen heb. Het verhaal sleept je mee tot de laatste bladzijde. Zorg ervoor dat u Boek Twee bij de hand hebt of u gaat een onrustige periode tegemoet. Zo meeslepend is dit verhaal.
Murakami is een meesterlijke verteller. De dialogen spatten van de bladzijden. De beschrijvingen zijn beeldrijk. Het verhaal is origineel. Nog meer superlatieven zou bijna ongeloofwaardig klinken. We volgen in afwisselende hoofdstukken het verhaal van Aomame en Tengo.

Aomame is een sportschoolinstructrice die zich ontpopt tot huurmoordenaar. Hoe dat allemaal gekomen is ontdekken we door de hoofdstukken heen (zelfmoord van haar beste vriendin, ontmoeting met de oude dame).
Sedert ze een noodtrap afgedaald is, lijkt het alsof ze in een andere, parallelle wereld terecht gekomen is. Alles lijkt hetzelfde, toch zijn er verschillen die alsmaar ingrijpender worden. Geleidelijk aan bijt ze zich vast in het spoor naar de leider van de sekte 'Voorhoede'.
We lezen ook hoe ze vriendschap sluit met de politie-agente Ayuni. Als dat maar goed afloopt: een huurmoordenaar die vriendschap sluit met een agente.

In de andere hoofdstukken ontmoeten we Tengo. Onder druk van zijn redakteur herschrijft hij een manuscript (met de toestemming van de oorspronkelijke auteur Fukaeri). Elementen uit het leven en het manuscript van Fukaeri duiken op in het leven van Aomame. Beide verhalen verstrengelen zich met mondjesmaat.
Ook Aomame en Tengo hebben meer gemeenschappelijk dan ze denken. Boek Twee zal duidelijk moeten maken hoe het met de hoofdpersonage verder gaat.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "De radio in de taxi stond op een FM-station dat een klassiek concert uitzond. Janaceks Sinfonietta - geen werk dat bij uitstek geschikt lijkt voor een taxi die vaststaat in een file. De chauffeur, een man van middelbare leeftijd, hield zijn oren dan ook niet gespitst. "

Een boek waaraan je onmogelijk kan weerstaan. Verbazingwekkend, vernieuwend en onwaarschijnlijk, het leest als eenvlotte roman. De prachtige dialogen, knappe beschrijvingen, eigenzinnige onderwerpen laten het verhaal je hoofd binnendringen. De fantasie van de schrijver werkt op je in.
De twee blijkbaar losstaande verhaallijnen, die van Aomame en die van Tengo, passen mooi naast mekaar en neigen ook stilaan naar mekaar toe. Een boek om onwaarschijnlijk veel van te genieten. Het is niet mogelijk om niet onmiddellijk ook 'Boek twee' in te duiken!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Hmmm, de auteur kàn schrijven, dat is een ding dat zeker is. Maar je moet wel een liefhebber zijn van science fantasy. En laat dat nu net niet mijn ding zijn. Aangezien het boek zo'n geweldige recensies kreeg, dacht ik 'toch maar proberen', maar nee, ik begin niet aan deel twee, het is echt niets voor mij. Maar nogmaals, qua schrijfkunst, verhaaltrant e.d steekt deze schrijver er met kop en schouders bovenuit. Dus voor liefhebbers van Sfantasy,  parallelle werelden e.d. is er geen excuus! Lezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bart Vandendriessche (13 boeken)

Citaat: "Waarom moet de politie dat aan middelbare scholieren leren? Het eigenlijke doel van schoolbezoeken is de leerlingen te wijzen op de gevaren van date rape, wat je moet doen als iemand handtastelijk wordt in een volle trein, en hoe je seksuele misdrijven kunt voorkomen. Dat van die condooms heb ik er al doende aan toegevoegd - als persoonlijke boodschap, zogezegd. Zo van: "Dat jullie aan seks doen, daar is weinig tegen te beginnen, maar pas in godsnaam op dat je niet zwanger wordt of met allerlei smerige ziektes thuiskomt." Niet dat ik het in die woorden zeg waar de leraar bij staat, natuurlijk. Dus een condoom omdoen gaat bij mij automatisch, uit professioneel instinct. Hoe teut ik ook word, daar licht ik niet de hand mee. Nee, maak jij je maar geen zorgen. Je bent blinkend schoon. "Verboden toegang zonder condoom", dat is mijn motto."

Science fiction is mijn ding niet, maar toch ben ik met veel plezier ook aan deel 2 begonnen van de reeks. Het is een leuke afwisseling. 2 hoofdpersonages (Aomame en Tengo) en elk hoofdstuk gaat afwisselend over één hoofdpersonage.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bram Huygens (1 boeken)

Citaat: "1q84, besliste Aomame. Qutienvierentachtig. Laat ik deze nieuwe wereld zo noemen. De q staat voor question mark – vraagteken. Al lopend knikte ze."

Haruki Murakami is een ervaren auteur, en dat merk je op sommige momenten wel. De eerste alinea is al meteen een schot in de roos en details en beschrijvingen zijn meestal zeer sterk. Door om het hoofdstuk van het verhaal van Aomame naar dat van Tengo en weer terug te verspringen weet Murakami de spanning erin te houden en gaat het verhaal niet snel tegensteken. Maar naarmate ik verder kwam in het boek werd ik toch teleurgesteld, het verhaal slaagde er niet in me echt te grijpen. Hoewel er enkele elementen in zitten die spannend zouden kunnen zijn (moorden, sektes, een louche plannetje...) kwamen ze niet echt zo over: als lezer bleef ik met een honger naar spanning zitten, een honger die helaas niet gestild werd. Ten slotte kwam het deel waarin Aomame besluit dat ze in een parallelle wereld is beland zeer onnatuurlijk over, alsof het was geschreven door een beginnend auteur die zijn stijl nog aan het zoeken is, iets wat ik niet verwacht had van een auteur als Murakami.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (120 boeken)

Citaat: ""Een ingreep van de hemel", herhaalde Tamaru.  "Dankzij die hartaanval zijn alle problemen tot in de puntjes geregeld.  Eind goed, al goed."
"Als er tenminste een einde bestaat", zei Aomame.
De kleine rimpeltjes die om Tamaru's mond verschenen, deden aan een glimlach denken.  "Aan alles komt ooit een eind", zei hij.  "Het staat alleen niet overal aangegeven.  Heb jij boven aan een ladder ooit het bordje gezien met : DIT IS HET EIND VAN DEZE LADDER.  NIET HOGER KLIMMEN AUB ?"
Aomame schudde haar hoofd.
"Dit is precies hetzelfde", zei Tamaru.
"Als je je gezond verstand gebruikt en je ogen goed openhoudt" zei Aomame, "wordt het vanzelf duidelijk waar het einde is".
Tamaru knikte."

Ik ben met wat reserve aan dit boek begonnen. De inhoud sprak me niet echt aan, maar gezien sommigen er laaiend enthousiast over waren, heb ik me toch maar laten verleiden.

Ijzingwekkend spannend zoals de achterflap vermeldt vond ik het verhaal helemaal niet, wél mooi geschreven en intrigerend, tenminste na een tijdje want ik vond dat het wel eventjes duurde voor het verhaal echt op gang kwam. 

Hoewel de parallelle wereld me wat ver gezocht lijkt (dat fantasygedoe is niet zo aan mij besteed) begin ik toch met een zekere nieuwsgierigheid aan het 2de deel. Want ik wil weten wat Fukaeri is overkomen (hoewel ik al een vermoeden heb), wat er met haar ouders is gebeurd, wie de Little People zijn en wat die Pop van Lucht eigenlijk is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marie Anne Claerhout (1 boeken)

Citaat: "Grappig is er niks, maar wel zo dat als je het boek opzij legt om te slapen, het verhaal zo door je hoofd speeld dat het bijna werkelijkheid wordt. "

Heel vlot om te lezen, ingewikkeld verhaal, maar het verhaal zit zodanig goed in elkaar dat alles matcht. De echtheid van het verhaal vermengt met wat fictie is top.

Ik kocht de versie in livre de poche en lees het in het frans. Heel mooi en eenvoudig geschreven, bravo ook aan de vertaler. Nu begin ik aan deel twee (en zal er weer in verdrinken).

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: tokio