Hoe mijn vader werd verwekt

Gelezen door: Lydia (260 boeken)

Heel verrassend. Een jongeman komt te weten dat zijn vader zijn vader niet is. Hij gaat op zoektocht naar zijn echte vader. Het verhaal speelt zich af in de tijd van zijn moeder, tijdens zijn jeugd en huwelijk en in de volgende generatie. Ik heb het graag gelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Mia (98 boeken)

Citaat: "Hij lag op haar maag, op haar lever. Hij stak in haar keel. Ze had hem nooit vergeven dat hij geboren was, en dat kan niet voor een moeder. Maar een mens is meer dan een redelijk dier. We bewonderen ze zo, de moederlijke instincten van het zogen, het zorgen en het behoeden, maar in het ondergrondse innerlijk kunnen er onder druk van vreselijke krachten ook andere driften ontstaan, als giftige gassen. Het niet anders kunnen dan verwijten. Het willen minachten. Het afstoten. En nee, van dat laatste mogen we haar niet beschuldigen, dat heeft ze nooit gedaan. (p135) "

Een weinig uitnodigende titel. Op het kaft de foto van een grauwe oude vrouw en een verschrikt kijkend jongetje...

Het verhaal van de verwekking is voorspelbaar:dienstmeisje wordt verkracht door zoon des huizes, raakt zwanger en krijgt natuurlijk de schuld. Het kind mag wel geboren worden, maar het wordt van haar afgenomen en verzorgd door een oude engeltjesmaakster. 4 jaar later neemt ze hem mee, naar huis, naar de Kempen.

Het lijkt een verhaal van Cyriel Buysse, maar het speelt zich toch een hele tijd later af. Het wordt verteld door de kleinzoon. Hij weet al lang dat zijn vader een onecht kind is, maar de vader spreekt er pas over als hij oud is. De man is, zeer onnaturalistisch, een bescheiden, opgewekte man.

Na de dood van zijn vader probeert de verteller (die samenvalt met de auteur) het verleden te reconstrueren. Hij leeft zich in in het leven van zijn grootmoeder en vader. Zo ontstaat er al schrijvend begrip, voor de vader, maar vooral voor de grootmoeder. De vader die een grote ingehouden gevoeligheid heeft die de zoon nu pas onderkent en de grootmoeder die het haar zoon nooit heeft kunnen vergeven dat hij geboren is en die een verwrongen leven geleid Heeft. Ze is geen sympathieke figuur, maar ze heeft het verschrikkelijk moeilijk gehad, niet alleen door dat misbruik, maar door de gesloten kempische cultuur en niet te vergeten de verschrikkelijk strenge vader.

We krijgen hier een mooi ingeleefd beeld van een moeilijke tijd, een moeilijk leven, het naturalisme voorbij echter, want het blijft niet hangen in het noodlot.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: