Zwarte schuur

Gelezen door: Marita Schaukens (138 boeken)

Citaat: "Zo was het met hemzelf gegaan op die zondagmiddag, lang geleden, steeds langer geleden, maar nooit voorbij, die middag waarop de stofwolken over de akkers rolden. Als hij toen had toegegeven aan zijn impuls om de oude man te helpen, zou hij niet met Matty naar de schuur zijn gegaan. Als hij een week eerder na zijn schilderles bij meneer Welleman niet aar het Sas was gefietst, maar meteen was teruggekeerd naar het dorp, zoals hij op alle voorgaande zaterdagmiddagen na de les had gedaan, dan zou hij niet in elkaar zijn geslagen door drie dronken jongens en zou hij niet een week later zo vol woede hebben gezeten dat hij een vernederende opmerking van een meisje niet meer verdroeg en haar in de diepte smeet."

Maris Coppoolse, ondertussen bijna 60, is een succesvolle kunstschilder. De roman begint met de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk in Amsterdam. Hij heeft alles om over te lopen van geluk: bewondering van vele fans, een fantastisch team, een alles regelende mooie zakenvrouw, haar dochter Stan die hem haast meer bij haar leven betrekt dan haar eigen moeder ... En toch. Op de tentoonstelling ziet hij de broer van Matty terug, hij krijgt een mail van de man met foto's van de schuur en het lijk van Matty, een weekblad ontrafelt de achtergrond van de inhoud van zijn werk. Het verleden - nooit weggeweest - heeft Maris weer ingehaald. De crisis in zijn huwelijk wordt duidelijk; de kinderen van Fran, zijn echtgenote, reageren geschokt. Maar er is troost. Maris komt op vakantie op La Gomera los van dat verleden; hij beseft dat hij niet overgeleverd hoeft te zijn, dat hij voor verlossing kan kiezen. Hij en Fran vinden elkaar opnieuw. Oek de Jong heeft in een vlotte stijl de lezer een goed gestructureerde roman bezorgd die hem ook troost kan bieden, licht na een trauma. De verwerking gebeurt niet snel: decennia heeft Maris ervoor nodig. Er is de breuk met zijn ouders, de vlucht naar New York, de terugkeer naar Amsterdam, het mijden van zijn geboortedorp, de vele op niks uitlopende relaties met vrouwen. Een lijvige roman, maar een waarbij ik van elke pagina heb genoten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Maris Coppoolse is een succesvol schilder. Op zijn 59ste krijgt hij een overzichtstentoonstelling. Net dan verschijnt een bezwarende reportage waarin hij beschuldigd wordt van moord als 14jarige. Weinig mensenin zijn omgeving waren hiervan op de hoogte. Ook Maris en Thijs niet, de kinderen van zijn tweede vrouw. Elk reageert op zijn/haar manier. Met flashbacks wordt het leven van Maris gereconstrueerd. De problemen in zijn huwelijk, zijn succes, zijn band met de kinderen, zijn positie in het schildersmilieu voor en na de reportage. Mooie zinnen bij de vleet. Een menselijk portret van een aantal kernpersonnages maakt het boek innemend en tastbaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: