Blanco

Gelezen door: André Oyen (3451 boeken)

Citaat: "Hij zag het bed waarop Igor zich onder het dons hat verstopt, opgekruld. Hij zag het beeld vanaf een zekere hoogte, als hij keek door de ogen van Jezus Christus, mocht er aan de muur tegenover het bed een kruisje hebben gehangen."

Peter Terrin laat in zijn schitterende roman Blanco duidelijk zien tot welke drastische gevolgen een onverwerkt rouwproces kan leiden, indien er geen psychische hulp voor handen is.
Helena, de vrouw van Viktor, komt om bij een gewelddadige carjacking. Hierdoor komt Viktor alleen te staan in de opvoeding van hun tienjarig zoontje Igor. Door het overlijden van zijn vrouw gewezen op de gevaren van de wereld waarin hij leeft, wil Viktor zijn zoontje in bescherming nemen tegen die gevaren.

Door rouw overmand, die hij niet verwerkt krijgt, stort Viktor zich dus op het beschermen van het enige dat hem nog overgebleven is: zijn zoontje. Hem mag niet overkomen wat Helena overkomen is. Igor moet beschermd worden. Dit wordt een dusdanige obsessie voor Viktor dat hij zijn grip op de realiteit verliest. Zijn beschermingsdrang wordt een ziekelijk wantrouwen van alles en iedereen om zich heen. Hij sluit zichzelf en Igor op in zijn appartement en brengt maatregelingen aan om die buitenwereld ook daadwerkelijk buiten te houden.
Fantasie en realiteit gaan bij Viktor steeds meer door elkaar lopen. En de auteur maakt het ook de lezer moeilijk om die uit mekaar te houden.

Buitengewoon knap geschreven roman die tot nog toe te weinig succes kende. Het is in het verlengde van de diverse prijzennominaties die Peter Terrin voor De bewaker kreeg dat ook de aandacht terug ook op deze roman gevestigd werd. De regisseur Koen Mortier heeft de filmrechten van dit pareltje reeds aangekocht en daar zit inderdaad een stevige film in.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (120 boeken)

Citaat: "Hij luisterde naar de nacht. Hij probeerde aan niets te denken, maar daar bleek zijn verbeelding onmogelijk toe in staat."

Ik heb al een paar boeken van Peter Terrin gelezen; van sommige boeken was ik onder de indruk, dit boek is daar niet in geslaagd. Ik kan me normaal gezien gemakkelijk inleven in een verhaal en me er helemaal door laten meeslepen, maar hier bleef ik eerder gedissocieerd en vanop een afstandje de dingen gadeslaan. In het verhaal (onverwerkte rouw en de mogelijke weerslag ervan op de psyche) gebeuren een aantal zaken die als zeer beklemmend kunnen beschouwd worden, maar ik “voelde” dat niet. Niet beklemmend, noch beklijvend. Ik heb al betere Terrins gelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: