Brooklyn dwaasheid

Gelezen door: Max Temmerman (7 boeken)

Misschien schreef Paul Auster eerder al sterkere romans,  maar ook Brooklyn dwaasheid is een lekkere brok literatuur. Austers zwierige stijl,  zijn trefzekere karaktertekeningen en de onitputtelijke stroom van anecdotes waarin hij grossiert,  werken ook in deze roman. Niet alleen aan te raden voor de liefhebbers. 

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
max temmerman op 2 januari 2006:
Misschien schreef Paul Auster eerder al sterkere romans, maar ook Brooklyn dwaasheid is een lekkere brok literatuur. Austers zwierige stijl, zijn trefzekere karaktertekeningen en de onitputtelijke stroom van anecdotes waarin hij grossiert, werken ook in deze roman. Niet alleen aan te raden voor de liefhebbers. (mt)
Veerle Bonte op 17 december 2005:
Dit boek heb ik slechts gelezen vanaf de helft, of beter gezegd: voorgelezen! De bedoeling was om eens een paar pagina's voor te lezen, maar het boek was zo spannend en het éénkoppige publiek zo enthousiast, dat ik het maar niet over mijn hart kreeg om te stoppen.
Het feit dat ik dit volhield, wil misschien toch iets zeggen over de stijl: vlotjes, spannend, typisch Amerikaans, maar met inhoud (en af en toe eens een leuke trap in Bush zijn kl*).
op 12 december 2005:
Inderdaad, ik heb ook genoten van zijn meest recente roman. Luchtig, ontspannend maar toch diepgaand en stilstaand bij het leven en menselijke relaties.

Gelezen door: Goedele Nuyttens (1 boeken)

Zo’n 8 jaar geleden maakte ik tijdens mijn studies kennis met Paul Auster. Moon Palace behoorde tot de verplichte literatuur. Na mijn studies las ik een hele poos niets meer van hem, tot ik een goed jaar geleden het sublieme Oracle Night las. Volledig gebeten door dit postmoderne pareltje begon ik een paar maand geleden tijdens een weekje Andalucië aan The Brooklyn Follies. Deze roman vertelt het verhaal van Nathan Glass, een 59-jarige gescheiden ex-kankerpatiënt. Hij verhuist naar Brooklyn om er te sterven. In zijn verhaal functioneert hij voornamelijk als spilfiguur in het kluwen aan verhaallijnen dat het boek rijk is. Het verhaal van zijn briljante neef Tom Wood die zijn studies literatuur heeft opgegeven en uiteindelijk een baantje aanvaardt in de tweedehandsboekhandel van Harry Brightman/Dunkel. Hij doet als homoseksuele ex-gevangene op zijn beurt weer een nieuwe verhaallijn ontstaan. En dan is er de negenjarige Lucy die uit het niks lijkt op te duiken enz...
Auster maakt ook dit keer handig gebruik van het toeval om deze verschillende verhalen geloofwaardig te houden. Eén ding hebben alle personages gemeen: getart door eenzaamheid en ontgoocheling in het leven, zijn ze elk op hun manier op zoek naar hun plek (en geluk) in de wereld.

The Brooklyn Follies is een veel eenvoudigere en toegankelijkere roman dan Oracle Night. Daar waar deze laatste opgebouwd is rond een verhaal in een verhaal in een verhaal, bestaat The Brooklyn Follies veeleer uit verschillende verhaallijnen die naast elkaar bestaan. Ik vond het zo meeslepend, dat ik tijdens mijn verblijf in Sevilla, na elke wandeling of elk museumbezoek gewoon een terrasje ‘moest’ inlassen om toch maar weer verder te kunnen lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: linda de cauwer (1 boeken)

Dit boek is heel onderhoudend, gevat en met veel gevoel voor humor geschreven. Heel vlot leesbaar en nooit langdradig. Auster heeft een aparte vertelstijl waardoor je het boek in één keer zou willen uitlezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Brooklyn Dwaasheid is mij bijgebleven omdat Paul Auster er een liefdesrelatie beschrijft onder senioren. Veel moderne literatuur stelt vrouwen van middelbare leeftijd als weerzinwekkend voor: verbitterd en lelijk. Auster, zelf een middelbare man, gelukkig getrouwd met een middelbare vrouw, tekent halverwege het boek een geestige, wijze liefdesgeschiedenis onder jonge zestigers. Ook de oktober van het leven heeft tederheid te bieden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Brooklyn