Het ijspaleis

Gelezen door: Lin (47 boeken)

Citaat: "Belofte in de diepste sneeuw van Siss aan Unn: Ik beloof dat ik aan niets anders zal denken dan aan jou. Denken aan alles wat ik van je weet. Denken aan jou, thuis en op school, en op weg naar school. Denken aan jou, de hele dag, en als ik 's nachts wakker word."

Na 'de vogels' is dit de tweede roman van de Noor Vesaas die in het Nederlands vertaald is. Het boek dateert van 1963. Het verhaal speelt zich af in een klein dorp. Siss is een levendig meisje van elf, populair op school. Unn is een nieuwkomer in de klas, na het overlijden van haar moeder komt ze bij haar tante wonen. Er is een sterke aantrekkingskracht tussen beide meisjes, hoewel ze nog niet met elkaar gepraat hebben. Maar dan vraagt Unn aan Siss om 's avonds langs te komen. De avond is spannend, maar ook onwennig en Unn bekent dat ze een groot geheim met zich meedraagt waardoor ze 'nooit in de hemel kan komen'. Meer krijgt ze niet over haar lippen. De dag nadien wil Unn niet naar school, ze trekt op haar eentje naar 'het ijspaleis', een bevroren waterval. Ze zal er nooit van terugkeren. Siss doet zichzelf een belofte: vanaf nu zal ze enkel nog aan Unn denken. De taal van Vesaas is schijnbaar simpel, maar er schuilt een hele wereld achter. Nergens voelt de roman gedateerd aan, de thematiek is tijdloos, de tragiek diepmenselijk. De natuur is veel meer dan een decor maar is aanwezig als een immense kracht.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 31 juli 2019:
Het is een meesterwerk: stilistisch, compositorisch en thematisch. In tegenstelling tot wat de titel zou suggereren zijn er in de wereld van Siss heel veel warme mensen die helpen, geduld hebben en kansen geven.