De weg naar Kaapstad

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Voetbal is in Afrika de musical van het leven, een groot liefdesverhaal met z'n hoogte- en dieptepunten, kwade geesten, donder en bliksem en hartverwarmende personages."

De weg naar Kaapstad is het verslag van een reis door Afrika die Abdelkader Benali samen met Jan Mulder maakte voor een Nederlandse tv-reeks over de betekenis van voetbal in het kader van de Wereldkampioenschappen 2010 in Zuid Afrika. De auteur, die zelf een fervent hardloper is, beweert zelf helemaal geen voetbalfanaat te zijn. Hij kent de spelregels amper.
Hij heeft deze reis en reisreportage willen maken omdat Afrika hem enorm fascineert. Die fascinatie heeft hij ook ongelooflijk knap in dit fantastisch mooie boekje laten doorklinken.

De auteur werkte in opdracht maar toch merk je in alles dat de mensen achter dit immense en dure circus hem veel minder interesseren dan de gewone mensen die hij op zijn weg door vijf Afrikaanse landen ontmoet.
Abdelkader werd geboren in een land waar verhalen en orale literatuur heel belangrijk zijn. Daarom valt me telkens opnieuw weer op dat hij die orale traditie heel mooi bewerkt in zijn eigen werk weet in te passen.

Een 'tovenaar' in Mali, de Berberactivist in Marokko, de ouders van een wereldberoemd voetballer in Ivoorkust, de man met verslaggeverskwaliteiten uit Ghana, en een voormalige cipier van Nelson, allemaal krijgen ze hun eigen rol in dit ontroerend reisverslag dat nog maar eens de veelzijdigheid van Abdelkader Benali onderlijnt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: kaapstad