De duivelse koningin

Gelezen door: Isabelle Dehasque (59 boeken)

Citaat: "Ik keek op van de bladzijden en deed mijn ogen dicht. In mijn hoofd lag Navarra nog steeds kreunend aan mijn voeten, stervend aan helse pijnen. Zijn lippen trilden toen ze met moeite één enkel woord wilden vormen.
Cathérine.
Ik boog me voorover en legde mijn vingers op zijn mond, om te voorkomen dat hij zijn laatste woord zou uitspreken.
"Ik ben helemaal uit Florence gekomen, monsieur," fluisterde ik, "veel te ver om u te laten sterven. Ik legde mijn gezond verstand als een last naast me neer en liep de duisternis in."

Historische roman over het leven van Catharina de Medici, die als koopmansdochter en nichtje van de paus werd uitgehuwelijkt aan de zoon van Koning Frans van Frankrijk. Boordevol intriges, verraad, zwarte kunst,... Een pareltje, van hetzelfde niveau als Het portret van Mona Lisa.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Caroline F (6 boeken)

Citaat: "Nu staarde ik naar de hand die het mes had gehanteerd en zag ik dezelfde kwade machten in mezelf. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik het deed voor de familie de Medici, maar in werkelijkheid had ik het gedaan omdat ik nieuwsgierig was, omdat ik wilde weten hoe het was om iemand te doden."

Van de Machiavellistische Catharina de Medici is er in deze roman geen spoor. Kalogridis schetst met veel sympathie het portret van een -weliswaar vermogend- weesmeisje dat speelbal wordt van historische gebeurtenissen en politieke machtspelletjes die uitsluitend door mannen worden gespeeld. Catharina is in deze roman een fijnbesnaarde en intelligente vrouw, die probeert zich staande te houden te midden van intriges aan het Franse hof. Onuitputtelijk zoekt ze naar een eigen plek en maakt daarbij graag en effectief gebruik van zwarte magie, schijnbaar haar enige zonde.
Een meeslepende roman. Wie uit is op historisch correcte geschiedenis leest beter een biografie. (Filmtip: La reine Margot van Patrice Chéreau).

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (255 boeken)

Citaat: "Het allerfijnste was het gevoel dat mijn liefde voor Hendrik wederkerig was. Hij glimlachte nu verlegen naar me en durfde me aan te kijken, al was het dan met een vertederende beschroomdheid. En hij kwam vaak - maar niet vaak genoeg naar mijn zin - naar mijn slaapvertrek."

Historische romans spreken mij heel erg aan en dit is een prachtig boek over het leven van Catharina de Medici. Een kanjer die ik in een paar dagen verslonden heb. Catharina leefde in de 16de eeuw. Wat een verschrikkelijke tijd was dat.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs