Het schapenfeest

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ons lot ligt hier. Kijk naar mijn zoon. Hij kan geen woord Tmazigh en geen Arabisch. In Marokko is hij een vogel voor de kat. "

In Het schapenfeest moet de elfjarige Ayoub, het opnemen tegen zijn kwade vader, twee venijnige zussen en een schaap. Het leven van Ayoub is niet altijd een aards paradijs. Zijn vader scheldt hem altijd verrot, en stelt bovendien ook nog onredelijke eisen. Nu wil hij ook nog tegen wil en dank een man van Ayoub maken en heeft hij het in zijn hoofd gehaald dat zijn zoon voor het aanstaande schapenfeest zo een onschuldig dier mee helpt slachten. In werkelijkheid houdt Ayoub helemaal niet van schapen. Hij walgt van hun vlees, om nog maar van hun lever te zwijgen. Det kat of liever het schaap komt op de koord wanneer het beest ook nog blijkt te spreken. Het is trouwens ook nog een redelijk schaap, want het heeft zijn leven er op ingesteld om geslacht te worden. Maar dat wil Ayoub nu juist weer niet. Het schaap moet blijven leven.

Dat arme schaap, willen sterven, niet mogen sterven... Uiteindelijk heeft Ayoub meer zijn zinnen op voetbal dan op een schaap gezet. Uiteraard schuilt er achter al dit gedroom en schelms gedoe een ernstige subtekst. Ayoub zegt letterlijk: "Nederlands is voor vader wat Tmazigh is voor mij: een taal met te veel woorden". En dit is het helemaal Ayoub spreekt niet de taal van zijn vader en leeft ook in een heel andere wereld dan zijn vader. Ondanks al zijn bravoure is Ayoub een eenzame jongen en dat is iets wat de auteur er héél knap weet uit te puren. Een bijzonder knap debuut.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
NadiaH op 31 maart 2018:
Als je wil weten hoe het verder gaat met Ayoub, lees dan ook “Drarrie in de nacht” en “Alleen zij” (bij voorkeur in die volgorde).
Amigo op 21 april 2010:
Heb het boek gelezen en het is werkelijk lachen vanaf het begin tot het einde!
karima op 19 april 2010:
Een fantastisch boek dat mij kippenvel bezorgde

Gelezen door: NadiaH (123 boeken)

Citaat: "Baardman vertelde dat de hemel onder de voeten van moeders ligt. Wat als ze last van stinkvoeten hebben? Blijkbaar zijn er vele dingen die ik nog niet weet. ./. Ooit vraag ik het hem, hoe zit het nu eigenlijk met die stinkvoeten?"

Zie mijn bespreking van “Het Schapenfeest” als eerste deel van het drieluik “Ayoub” : http://lezerstippenlezers.be/?BoekID=39945&ReviewID=48821

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (263 boeken)

Een Marokkaanse jongen van 8 moet van zijn ouders zich houden aan de tradities. Hij stelt alles in vraag. Er is veel agressiviteit van de vader naar zijn zoon. Toch is het humoristisch geschreven. Alleen de stukken waarin Ayoub fantaseert over schapen, over zijn zussen, over zijn vader, wat hij allemaal met hen van plan is, mochten voor mij korter.... Ik zie hier dat dit het eerste deel is van een drieluik. Ik zal zeker de volgende nog zoeken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: