Nocturnes

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "En plotseling horen we Chet Baker. Hij zingt “I fall in love to easily”, warm, langzaam en tede. En Lindy en ik, we lagen daar samen, dwars op het bed naar Chet te luisteren. Na een tijdje zing ik mee, heel zacht, zing ik mee met Chet Baker op de radio, en Lindey ligt in mijn armen genesteld."

Eén van mijn grote lievelingsboeken is Remains of the day, een onvergetelijk monument van een bestseller van Kazuo Ishiguro (1954). Met zijn nieuwste werk de verhalenbundel Nocturnes: vijf verhalen over muziek en het vallen van de avond neemt hij ons mee in de wereld van de cocktailbarjazz, de wereld van crooners, freelancegitaristen, langswaaiende saxofonisten en melancholieke, wulpse en eenzame dames. Een heel nieuw thema maar melancholie en eenzaamheid zijn ook hier weer de sfeermakers. Toch hebben deze verhalen ook een onweerstaanbare droge humor.

Al deze verhalen gaan op de een of andere manier over niet ingeloste veelbelovendheid, nooit tot schittering gekomen talent. Grote virtuozen die echter op de laagste ladder van het succes staan. Net als in de nocturne, als muziekvorm, lopen melodie en begeleiding ook in menselijke verhoudingen niet altijd synchroon. Een indrukwekkende bundel vol zwoele verhalen ideaal voor een genoeglijke leesavond met wat kreunende muziek op de achtergrond.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: