Zandloper

Gelezen door: André Oyen (3490 boeken)

Citaat: "We leken fysiek veel op elkaar -hij had ook zo’n wijkende haarlijn- maar de inzet waarmee werd geleefd had niet groter kunnen zijn. Ik was weggerend van mijn schrijftafel, hij eiste alleen maar meer van zijn talent. Ik was hier op vakantie, hij had zichzelf hier de kans gegeven om te bestaan."

Abdelkader Benali schreef met Zandloper zijn twee ‘hardlooproman’. Het boek is eigenlijk de neerslag van een gesprek dat romanpersonage Benali heeft met een toevallige gast in het hotel waar hij de dag voor de marathon de nacht doorbrengt. Centraal in het boek staat de vriendschap die open bloeit tussen Abdelkader en Nouredinne, en de contradictie tussen de twee; het vanzelfsprekende en spontane van Nouredinne tegenover de kwelling die Benali letterlijk van zich af wil lopen. De hoogtestage van Benali blijkt immers een zoektocht naar zichzelf en zijn eigen grenzen.

Hij raakt verliefd op het Marokkaanse meisje met wie hij kan praten over architectuur. Het zelfde meisje waar ook Nouredine, maar wel meer seksueel, van houdt. De vriendschap tussen twee mannen is zéér mooi beschreven..
Hoewel het hoofdpersonage ook Abdelkader Benali heet en schrijver is, blijkt dit boek geen autobiografie. De hoogtestage mag dan wel echt hebben plaatsgevonden, de auteur houdt ervan te spelen met realiteit en fictie.

Zandloper is een heel mooie roman. Abdelkader Benali is een heel gecultiveerde man die erg van het schrijven geniet. Zijn taal, een beetje oosters gekruid, maar westers mooi gepolijst is ook heel beeldend. Sommige zinnen lees je voor het pure genot enkele keren en dat is voor mij altijd een teken dat ik het een razend goed boek vind en voor diverse lezingen vatbaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: