Weldra zal ik onder de guillotine liggen Grace Elliott: ooggetuige van de Franse Revolutie

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "De Terreur nam nog iedere dag in geftigheid toe zodat de gevangenis algauw tot in de nok gevuld was met onfortuinlijke royalisten."

Grace Dalrymple Elliott (circa 1754 - 16 mei 1823) was een Schotse courtisane, schrijver en spion die in Parijs woonde tijdens de Franse Revolutie . Ze was een ooggetuige van de gebeurtenissen uit haar memoires, Journal of my life during the French Revolution (Ma Vie sous la Révolution), postuum gepubliceerd in 1859. Ze was de minnares van de hertog van Orléans en de toekomstige George IV , van wie wordt gezegd dat ze zijn onwettige dochter heeft gedragen. Ze kwam oog in oog te staan met Robespierre en Lafayette, reisde tijdens de Brabantse Omwenteling naar de Zuidelijke Nederlanden, was bevriend met Marie-Antoinette en in het voorjaar van 1793 werd ze echter gearresteerd en gevangengezet en bracht de rest van de Terreur door in gevangenissen, waaronder de Recollets en de Carmes, deelde de cel met Joséphine de Beauharnais, de latere Madame Bonaparte. Op vraag van de Engelse koning George III schreef ze haar memoires. Haar geschriften beschrijven haar schrijnende ervaringen in de gevangenis, de gewelddadige dwang die ze ervoer, en de ziekte en de ontbering die haar medegevangenen doorstonden. Elliott verhandelde correspondentie en verborg Franse aristocraten die ontsnapten aan de Franse Revolutie. Ze werd verschillende keren gearresteerd maar wist de guillotine te ontwijken en werd vrijgelaten na de dood van Robespierre . Joris Verbeurgt (1975) studeerde geschiedenis, communicatiewetenschappen en internationale betrekkingen & diplomatie. Eerder publiceerde hij met Hans Verboven Een oorlog kan ook mooi zijn; Ernst Jünger aan het westelijke front. Hij is Brussels correspondent voor European Security and Defence. Joris Verbeurgt zorgde met Weldra zal ik onder de guillotine liggen voor een eerste Nederlandse vertaling van een uniek ooggetuigenverslag van de Franse Revolutie en de Terreur.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
leen de backer op 24 mei 2019:
Prachtig hoe jij steeds een nauwkeurige recensie weet te schrijven.

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

Grace Elliott wist tijdens de Franse revolutie aan de guillotine te ontsnappen maar zag veel andere koppen rollen. Als minnares van de neef van de Franse koning, Lodewijk de zestiende maakte ze alles mee. Je leest over de intriges aan het hof, niemand is meer betrouwbaar. Bloedstollend spannend ondanks de vele personages. Een tijdperk in de geschiedenis waar ik weinig over wist.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: