Ik ben de broer van xx

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "Ik ben de broer van XX . Ik ben het kind over wie zij het ooit had. En ik ben de schrijver over wie ze het nooit had."

De Zwitserse Fleur Jaeggy woont en werkt in Italië, waar ze intussen elke literaire prijs heeft gewonnen die ook maar een beetje het vermelden waard is. Grootheden als Joseph Brodsky en Susan Sontag waren vol bewondering voor haar pen. Haar proza roept herinneringen op aan Samuel Beckett en Marguerite Duras. Ze laat haar zinnen stralen in een koud, helder licht, flitsend en uitgekristalliseerd. De taal ligt als een ijslaag over alles heen. Maar onder de oppervlakte broeit en kookt het van de ingehouden spanning. In 2003 werd haar novelle 'SS Proleterka', door The Times uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar. Aan het woord is een naamloze vrouw die terugkijkt op haar jeugd, toen ze met haar vader een bootreis langs de Griekse eilanden maakte. Na de scheiding van haar ouders groeide het meisje op bij haar grootmoeder en werd haar vader 'een onwaarschijnlijk onbekende'.

De verhalen uit 'Ik ben de broer van XX' weerspiegelen een meer persoonlijke, reflecterende kwaliteit dan haar eerdere fictie, direct verbonden met andere schrijvers waarmee ze in de loop der jaren vrienden werd (Calvino, Ingeborg Bachmann, Joseph Brodsky). Ze voert baronessen, dertiende-eeuwse visionairs of gekwelde kinderen op elitaire Zwitserse kostscholen, op. Bekende thema's worden ook opnieuw bekeken, de lijnen tussen licht en donker vervagen. Haar proza ​​is, zoals altijd, scherp en essentieel, beladen .

Iedereen die in de ban is geraakt van het proza ​​van de Zwitserse Italiaanse schrijver Fleur Jaeggy is zich goed bewust van haar griezelige vermogen om subtiele schaduwen van duisternis op te roepen en verhalen te weven die in de verbeelding blijven hangen. Haar gotische werelden lopen over van stil geweld. Fleur Jaeggy staat bekend om haar spaarzame en telegramachtige stijl, kaal-tot-op-het-bot-maar met aan de binnenkant een vulkaan die op uitbarsten staat.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: