De mooiste kleren

Gelezen door: André Oyen (3256 boeken)

Citaat: "Mijne zeer geliefden
Soms vertel ik (zoals van een dichter mag worden verwacht)
Een verhaal over de winter die in de witte nacht
Over de belegerde stad een vlucht van meeuwen zendt.
En dan knikt gij. ‘Juist, zo spreekt een dichter.’ "

Op zijn vijftiende las Erwin Mortier voor het eerst iets van Claus. 'In mijn hoofd ontplofte de taal. Claus heeft me de verbijsterende rijkdom van het Nederlands laten horen.' Erwin Mortier toch één van de grote hedendaagse literatoren steekt zijn bewondering voor de maestro niet onder stoelen of banken!

Speciaal ter gelegenheid van Claus zijn eerste sterfdag in 2009 maakte hij een keuze uit de gedichten, verhalen, novellen, romans en toneelstukken onder de titel De mooiste kleren. Al waarschuwt hij dat dit "geen ultieme Clauslezing" is, maakte hij er wel een waardig Clausmonument van. Mortier selecteerde onder meer integraal "zijn absolute favoriet" De verzoeking, sleutelpassages uit de theatermonoloog Gilles en de nacht, poëzie uit Het Teken van de Hamster, De Sporen en Nu nog, en deelde alles in categorieën in als Ik, Wij, Vaders, Zonen, Moeder, Heidense altaren en Grondeloos.

Erwin Mortier hoopt met deze bloemlezing van het werk van Hugo Claus de kenners mooie herinneringen te bezorgen en nieuwkomers ook het andere werk van de maestro binnen te loodsen. Dat laatste gaat zeker en vast lukken want al deze mooie woorden laten een fervente literatuur- en taalliefhebber niet onberoerd!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: