Zo'n lief meisje

Gelezen door: Lin (47 boeken)

Citaat: "Ze eet snel en vol overgave, alsof ze het haar halve leven zonder fatsoenlijke maaltijd heeft moeten stellen, en als ik 's nachts in de gang blijf hangen nadat ze in haar kamer is verdwenen, wacht ik tot de deur op slot gaat, zoals elke avond, op die vergrendeling die haar ervan verzekert dat er niemand zal binnensluipen of uit donkere hoekjes naar haar loert als ze slaapt."

Mooi opgebouwde literaire thriller. Heidi ontfermt zich over een jong meisje (15? 16?) dat dakloos is en een baby met zich meedraagt. Het verhaal speelt zich af in Chicago, het is april maar het weer is nog ontzettend slecht. Tegen de wil van haar man Chris en puberende dochter Zoë in, neemt Heidi het dakloze meisje Willow en haar (?) baby mee naar huis. De roman wordt afwisselend verteld door de drie hoofdpersonen: Heidi, Chris en Willow. Daardoor begrijp je aanvankelijk Heidi's betrokkenheid, maar ook Chris' afkeer van de situatie. De hoofdstukken verteld uit het perspectief van Willow (die eigenlijk Claire heet) lopen in tijd niet parallel aan de hoofdstukken van de andere twee personages. Willow vertelt alles na de feiten. Daardoor heb je als lezer kennisvoorsprong en krijg je ook stilaan inzicht in haar situatie. Heidi droomde van een groot gezin, om medische reden bleef het bij één dochter. Ze hecht zich meer en meer aan de baby en ze begint alle realiteitszin te verliezen. Ondertussen heeft Chris onderzoek laten doen naar wie Willow eigenlijk is.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 8 juni 2020:
Een zeer goed opgebouwd verhaal dat de lezer, zeker vanaf de laatste 100 bladzijden, snel de pagina"s doet omslaan. Een meervoudig vertelperspectief doet het meestal goed. De aandacht voor ingrijpende ervaringen - soms van jaren geleden - en de invloed daarvan op latere leeftijd in een mensenleven (zowel Willows als Heidi"s) doet Kubica stapsgewijs uit de doeken. Af en toe zet de lezer op het verkeerde been. Interessant is ook de verandering die de man van Heidi ondergaat: hij weerstaat de aantrekkingskracht van een aantrekkelijke collega en hij beseft dat zijn drukke leven en zijn obsessie voor geld niet opwegen tegen zijn liefde voor Heidi.