The discovery of France

Gelezen door: Eva Devos (17 boeken)

Wie bij een boek over de geschiedenis van Frankrijk meteen aan Zonnekoningen denkt, vindt in The discovery of France zijn gading niet. Dit boek laat koningen, veldslagen en revoluties links liggen, en stort zich vol enthousiasme en detail op de duistere wereld van de pre-moderne Fransman, toen Frankrijk Frankrijk nog niet was.

Deze pre-moderne Fransman leefde een leven vol honger en fysiek ongemak, sprak naar alle waarschijnlijkheid geen drie woorden Frans, geloofde meer in geesten, elfen en de kracht van obscure heiligen dan in Jezus, en beschouwde elk individu dat niet op een steenworp van de eigen kerktoren woonde als een te wantrouwen vreemdeling.
Onderweg leren we waarom vele heiligenbeelden het moeten doen zonder kin, voeten of neus, dat de Romeinen superieur waren aan de middeleeuwers en dat je woonkamer delen met je koeien ook z’n voordelen heeft. Gelukkig komen we ook te weten hoe de meeste Fransen stap voor stap aan dit soort leven wisten te ontsnappen.
We worden wegwijs gemaakt in de wereld van de eerste treinen, we steken met koetsen bergpassen over en we maken kennis met de fiets (en de gevolgen van de fiets op de geest van de gemiddelde Fransman).

Dit boek is tegelijkertijd een onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van een natie en een geschiedenis van gewone mensen, en dat alles erudiet en uiterst onderhoudend geschreven. Non-fictie op zijn best.

Er bestaat ook een Nederlandstalige versie van dit boek: De ontdekking van Frankrijk, Atlas, 2008

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Frankrijk