Contrapunt

Gelezen door: An Cordeels (1 boeken)

Citaat: "Buiten gaat het leven zijn onhoudbare gang. In een kleine wereld, los van ruimte en tijd, speelt de moeder een lied voor haar kind. Voor het eerst, voor het laatst. Het meisje leunt tegen haar schouder. Het is ons lied, zegt ze. De moeder knikt..."

Ik kocht het boek, samen met de cd. Nadat de muziek op de iPod stond, probeerde ik te lezen met de muziek op de achtergrond. Dat mislukte grandioos. Apart waren beide wel te smaken. Het is geen boek dat je in één ruk uitleest, maar ik hou van haar taal en de emoties die ze opwekt. Sommige hoofdstukken moest ik herlezen en dat is mijn gewoonte niet. Bij dit boek kon ik dat... Na een hoofdstuk de passende variatie zoeken en beluisteren... puur genieten was dat!

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
leesbeest op 25 maart 2010:
Het enorme scala aan emoties die Enquist in dit meesterwerkje op haar lezers loslaat is enorm. Dit boek moet je niet lezen, je moet het proeven, met zuinige hapjes zodat je kan genieten van deze perfecte zinnen en geniale beschrijvingen van het gevoelsleven van de moeder. Nergens krijgt er iemand een naam maar juist daardoor herken je de emoties als emoties die je zelf herkent. Ik las het boek, ik beluisterde de cd-uitvoering maar het meest genoot ik van het luisterboek. Enquist heeft een heerlijke voorleesstem en de pianostukken tussen de hoofdstukken maken van boek en muziek een onverbrekelijk geheel. Een boek dat een gemis is voor iedereen die het nog niet gelezen heeft.
Sophie Coppin op 11 maart 2010:
Ik heb dit boek op mijn computer gelezen, een boeiende ervaring die heel goed uitkwam want zo kon ik tegelijkertijd naar de Goldbergvariaties van Gould luisteren. Te gek dit idee om muziek met literatuur te verbinden. Het was een grote ONTDEKKING om vast te stellen hoe Anna Enquist talentvol met schrijven en muziek kan omgaan.

Dit boek is voor mij een nieuwe mijlpaal in de evolutie van de literatuur. Ik blijf ervan genieten als ik erover spreek!!!

Gelezen door: Rina De Herdt (27 boeken)

Emotioneel en doorleefd. Goed geschreven. Je kunt het boek als geheel lezen of de hoofdstukken apart nemen. Ik ken helaas de muziek niet goed genoeg om helemaal mee te zijn met de finesses ervan die de schrijfster als rode draad gebruikt doorheen haar verhaal. Het lezen zelf gaat als een trein. Eens het boek uit is, doet het je stilstaan bij zovele kleine dingen in het leven. Een soort bezinningsmoment.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ka Vee (51 boeken)

Lang geleden las ik Het Meesterstuk van Anna Enquist - vond ik uitstekend en moet ik echt herlezen - maar dit Contrapunt vind ik pas ècht een meesterstuk! Wat een schitterend idee om haar twee passies, schrijven en klassieke muziek, aan te wenden als eerbetoon voor haar overleden dochter. Als jonge moeder van een dochter en zoon, ging ze de uitdaging van de Goldbergvariaties van Bach op piano aan, ze vocht en beet zich er door heen, een kind op elke knie. Meer dan 20 jaar later doet ze het nog een laatste keer over, nog deze ene keer, voor haar dochter, en dan nooit meer. Toegegeven, het is een boek dat niet iedereen zal aanspreken, je moet je zeker voor muziek interesseren, en gemakkelijk schrijft Enquist ook al niet. Maar de beloning is zo immens, ik zou zeggen, probeer het maar, en bijt even door. Alleen al het feit dat je heel veel over Bach en zijn muziek te weten komt maakt het de moeite waard. En dan is er dat monumentale afscheid van de dochter, het niet willen en kunnen loslaten, de broeierigheid en onmacht die onverbiddelijk de ondertoon voeren... Ik heb meteen twee versies van de Goldbergvariaties beluisterd, van Glenn Gould en van Keith Jarrett, en heb de dvd van Glenn Gould bekeken, die trouwens ook zo mooi in het boek beschreven wordt. Dan voel je het boek nog veel beter aan. Lézen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: amsterdam