Grover

Gelezen door: André Oyen (3469 boeken)

Citaat: "Gedachteloos pelde hij een ei. Voor hij het in het geheel in zijn mond stak, bekeek hij op zijn gemak de ziekelijke kleur van het wit. Het rook flauwtjes naar verrotting. Hij staarde naar de rug van de secretaresse, die zich om de band van haar bustehouder stulpte. Toen ze bevangen door zijn blik opnieuw naar hem omhoogkeek, duwde hij de vochtige, blauwig witte punt van het nog altijd hele ei weer een eindje naar buiten. Eerst zag hij paniek in haar ogen, daarna walging."

Grover is de zoon van een garagehouder uit een bekrompen Nederlands provincieplaatsje. Doordat hij heel verstandig is, kreeg hij ooit de kans om rechten te gaan studeren. Die studie heeft hij echter nooit afgemaakt omdat zijn tekort aan zelfvertrouwen hem bijna in zijn frustraties wurgde.

Op het ogenblik dat het verhaal begint is hij vijfendertig en bekleedt hij een goede functie in het bankwezen en woont hij op een appartement in de stad. Toch laat het dorp V., waar hij werd geboren en hij ook menig trauma opliep, hem niet los. Alhoewel zijn ouders overleden zijn en V. niets dan pijnlijke herinneringen oproept, blijft hij naar het dorp terugkeren omdat hij vindt dat zijn genen daar ontstaan zijn en deze laatste hem nooit zullen toelaten om een stedeling te worden.
Sinds zijn prille jeugd heeft hij een fascinatie voor het 'dure' dat sommige stadsmensen en vooral ietwat oudere vrouwen over zich heen hebben. Hij voelt zich ook seksueel tot oudere vrouwen aagetrokken.

Het hoofdpersonage Grover is de spil waarrond alles draait. Hij wordt beschreven als een onbehouwen man die iets dierlijks uitstraalt en die beurtelings aantrekt en afstoot. De manier waarop Allard Schröder met een ei in erotische beeldtaal goochelt vind ik toch wel heel apart. Grover is trouwens een heel vreemde en geladen roman in een ietwat oubollige stijl die fascineert door zijn rijke visuele taal. Het is overigens ook een grondige analyse van een schuchter gevoelsmens die door zijn uiterlijk en manier van handelen de mensen rondom zich heen een totaal andere indruk van zichzelf geeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: