Het huis met de achterdeur

Gelezen door: Lucia Barbé (1 boeken)

Citaat: "Als ge drinkt, doet het u niets, maar ge ziet de rivier en denkt: water is sterk, de boten drijven daarop. De natuur lijkt zwak, maar ze heeft de mensen niet nodig, punt. De machines van de fabriek, ze maken lawaai en ze donderen en rollen en doen, maar ze kunnen niets zelf. Ge staat daar in de fabriek en draait mee in iets dat ge niet verstaat, waar ge niets mee te maken hebt. Waar de prei daar staat, het is goed, ge hebt eten. Maar al die stapels katoen, ge hebt daar niets mee te maken."

De auteur slaagt er in om via zijn schrijven echte mensen authentiek te laten spreken. Hij laat hen spreken in hun eigen dialect met hun eigen woorden, waardoor je de eigenheid van elkeen leert kennen in alle eenvoud. Dit op dusdanige manier dat het enkel kan ontroeren. Het is een familiegeschiedenis in het dorp Laarne, maar je hoeft Laarne , noch de familie te kennen om gecharmeerd te worden en om het boek in een ruk te willen uitlezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Beatrijs Vermaere op 18 december 2009:
"Heartwrenchingly beautiful", zouden ze in het Engels zeggen, ik heb veel moeten lachen en aan het einde zat ik met tranen in mijn ogen. Sinds ik erin beginnen lezen ben, achtervolgt het me, en ik vind het doodjammer dat het uit is. Het komt heel eenvoudig, oprecht en authentiek over, en daardoor juist zo subtiel en genuanceerd en kleurrijk. Het feit dat er geen "verteller" (of toch nauwelijks) aan te pas komt, maar dat de personen het allemaal in hun eigen woorden en met hun eigen blik vertellen, maakt dat het nooit overdreven beladen, betuttelend of wat dan ook wordt, maar juist zo 'echt'. En ook heel respectvol, maar niet té. En zeer warm, op Vlaamsche wijze dan weliswaar, 't is er nooit over en dat maakt het des te beter. Alhoewel het over één familie in het bijzonder gaat, vond ik het zelf vaak heel herkenbaar.

Een absolute aanrader voor al wie zich graag bij grooutouders, -tantes en -nonkels,... in de zetel nestelt om te luisteren naar verhalen uit de oude doos.