Verlossing

Gelezen door: Els Mannaerts (13 boeken)

Citaat: "Hij vroeg zich af of het huis onder water lag, op de bodem van een nieuw meer, terwijl de telefoon nog steeds dom aan de muur hing, terwijl het snoer horizontaal in de stroming zweefde en stekelbaarsjes nieuwsgierig de keukenkastjes in en uit zwommen. "

Dit boek, een verjaardagscadeau, stond al enkele maanden te vergelen in de boekenkast. Auteur volslagen onbekend, haast nog een beginneling. Vandaar dat het me niet bijster aantrok. Maar toen ik erin begon, jeetje, wat een verrassing! Van een niet te beschrijven schoonheid!

Verlossing vertelt het verhaal van David Winkler, een sociaal onaangepaste wetenschapper (hydroloog) uit Alaska die gekweld wordt door dromen die vaak uitkomen. Wanneer hij op een lentenacht droomt dat hij tijdens een overstroming zijn dochtertje van 5 maanden probeert te redden maar faalt, slaat hij op de vlucht voor de toekomst en gaat als banneling leven op de Grenadine-eilanden in de Caribische zee. Na 25 jaar, en een leven als arme drommel, keert hij terug naar de VS, op zoek naar vrouw en dochter.

In dit boek vind je, behalve de spanning van een detective- en de ontroering van een liefdesverhaal, een prachtige bezinning over het leven: verlangen en mislukking, noodlot en vrije wil, hoop en verdriet, afscheid en verzoening … Je ergert je aan David - die introverte, marginale, mislukte ezel ! - terwijl diezelfde man je tegelijkertijd diep raakt met zijn mijmeringen over de essentie van het leven.

En dat alles verpakt in zulk een briljante taal dat je de klank van het ijs in Alaska hoort kraken en met verwondering zit mee te staren naar de schoonheid van een sneeuwvlok. Ik dweep niet snel met auteurs, maar de volgende Doerr staat al op mijn verlanglijstje.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Linsy Goessaert (2 boeken)

Bevreemdend, maar heel mooi verhaal. Heel knap geschreven en heel apart.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (246 boeken)

Wat een kanjer. Letterlijk en figuurlijk! David Winkler heeft voorspellende dromen. Hij droomt dat hij zijn dochtertje probeert te redden van verdrinking bij een overstroming, maar faalt. Hij vlucht om zijn toekomst te ontlopen en komt terecht op een eiland in de Caraïben waar hij 25 jaar woont en werkt. Al die tijd probeert hij te weten te komen of zijn dochtertje nog leeft. Antwoorden op al zijn brieven krijgt hij niet. Uiteindelijk beslist hij terug te keren naar zijn oude woonplaats en een zoektocht te starten naar zijn vrouw en dochter. Mooi verteld, mooie taal, .... Ik heb er echt van genoten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Anchorage