Het bezoek van de lijfarts

Gelezen door: Griet Ducatteeuw (1 boeken)

Het verhaal (waargebeurd!) speelt zich af in het Denemarken van de 18de eeuw en gaat over het leven van koning Christian VII. De macht ligt er volledig bij de adel, die er alles aan doet om de koning zo dom mogelijk te houden. Dit gaat extreem ver: door psychisch en fysisch geweld wordt de kleine Christian letterlijk gek gemaakt.

Alles verandert als Christian een nieuwe raadgever krijgt: dokter Struensee. Deze lijfarts, die sterk geïnspireerd is door de golf van Verlichting in Europa, neemt geleidelijk alle macht over. Hij verandert Denemarken drastisch en in een sneltempo. Te snel, naar de mening van de conservatieven. Daarnaast lees je ook hoe Struensee verliefd wordt op de koningin, de vrouw van de gekke Christian. Zo haarscherp verteld, dat je het er nu en dan echt warm van krijgt…

Het boek lijkt op het eerste zicht een nuchter ‘verslag van de feiten’, maar Enquist beschrijft de karakters en gedachten van de personages zo levendig, dat het boek echt een bom van emoties is. Voor mij is dit de ideale mix: ik heb onbewust veel ‘bijgeleerd’ over een onderwerp waar ik niets van af wist, maar heb vooral genoten van het zeer meeslepende, spannende en intense verhaal.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Lydia op 7 augustus 2007:
Geschiedenis heeft me altijd geboeid. En zeker in een geromantiseerde versie. Dit is een héérlijk boek. Het is spannend, heel goed opgebouwd. Het opent je ogen weer eens voor alle manipulaties in de wereld. Zowel in het verleden als in het heden. Ik heb het boek al aan verschillende mensen aangeraden (onder andere aan mijn lievelingslerares geschiedenis van 40 jaar geleden!).
leesbeest op 4 maart 2007:
Historische romans zijn normaal niet echt mijn ding, maar dit boek heeft me heel erg geboeid. Het is behalve een zeer goed gedocumenteerde historische roman ook spannend en rijk aan thema's. Een passioneel liefdesdrama en een thriller van jewelste die je meteen verplaatsen naar een woelige tijd in de Deense geschiedenis. De emoties van de personages grijpen je naar de keel in dit verhaal van de onfortuinlijke dokter Struensee die toch iets langer aan het hof bleef dan voor een gewone doktersvisite.
Hanna K. op 27 oktober 2006:
Inderdaad een erg spannend en goed geschreven verhaal.
En dan even wat "publicity" voor een ander boek op deze site: als je dit boek goed vond ga je zeker ook genieten van Rose Tremains Muziek en Stilte. Ga vlug een kijkje nemen!

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Citaat: "Ze hadden zo lang bemind zonder voorzichtig te zijn. Hij had nooit een vrouw als dit jonge meisje ontmoet."

Hoge bomen vangen veel wind. Dat ondervindt Johann Friedrich Struensee, de lijfarts van de geesteszieke Deense koning, aan het eind van de 18de eeuw. Johann wint het volste vertrouwen van zijn meester (en het hart van diens vrouw). Hij kan zo op subtiele wijze allerlei verlichte hervormingen doorvoeren en zorgt voor een Fluwelen Revolutie in Denemarken. Maar dan komt hij terecht in een gekkenhuis van intriges, affaires, seks en samenzweringen. Enquist won met deze spannende, grappige, erotische en zorgvuldig gedocumenteerde historische roman de Augustprijs, een prestigieuze Zweedse literatuurprijs.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Luc Schuddinck op 6 december 2005:
Het leven aan het Deense hof eeuwen geleden. Een Shakespeariaans verhaal vol intriges waar zowel de heren als de dames hun specifieke rol spelen.
Heerlijk om lezen.

Gelezen door: Lut Sercelle (1 boeken)

Citaat: ""Bezoek" was een beter woord, beter dan roeping of opdracht. Ja, op die manier was hij gaan denken. Dat was zo in hem gegroeid. Een bezoek, een kier in de geschiedenis die zich opende. En dan zou hij naar binnen dringen en daarna verdwijnen. Met Christian aan zijn hand."

Een van de meest intrigerende boeken die ik ooit las. Een adembenemende historische roman. Weerzinwekkend en liefelijk/lijfelijk tegelijk. Ik was als lezer aldoor angstig voor het einde van het verhaal. Terecht, zo bleek. Het boek haalde me helemaal weg van de wereld en ik heb er zelfs verschillende keren over gedroomd. Grappig, lichtjes erotisch maar vooral beklijvend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Prachtig geconstrueerde historische roman over het Denemarken van de 18de eeuw, en dan over de koning, die ernstige gezondheidsproblemen heeft en die onder de invloed van zijn lijfarts komt te staan. Een beetje vergelijkbaar met wat 150 jaar later in Rusland zou gebeuren. Alleen was de lijfarts van de Deense koning een kundig staatsman, had hij doorzicht in de truken die toegepast werden en waren de veranderingen die hij wilde doorvoeren wel goed voor het land. Enkel maakte hij de fout niet door te hebben dat hij te snel wilde gaan, te snel voor de conservatieven, en dat zou zijn ondergang worden. Schitterend boek, goed onderbouwd, knap verteld. Ook wie niet zo van geschiedenis houdt, vindt dit avst een mooi boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

In dit adembenemende boek wordt een geromantiseerde en geërotiseerde versie verteld van het wedervaren van de in 1772 terechtgestelde lijfarts van de geesteszieke Deense koning.
Wat voor de koningin Caroline Mathilde aanvankelijk als verleidingsact was bedoeld, groeit uit tot een liefdesrelatie. De lijfarts Struensee verwekt bij haar ook een kind. Dat wordt hun ondergang. Struensee neemt in naam van de koning veel politieke beslissingen, hij wordt te machtig.
De perfecte combinatie van politieke intriges en meer dan een vleugje seks maakt dat deze roman blijft boeien tot het einde. Een literair werk dat toch enige inspanning vraagt, maar daar doen we het toch voor ...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hidde vankrunkelsven (5 boeken)

Een gekke geschiedenis van het Deense rijk omstreeks 1770. Een geesteszieke koning die uiteindelijk toch een vertrouwenspersoon vindt in de vorm van een lijfarts. Hierdoor krijgt deze zelfs de macht en de koningin! Een rare geschiedenis die vlot leest en interessant is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marcel van der Tak (2 boeken)

Vervelend, saai, fantasieloos boek. Alles wordt zo'n beetje driemaal herhaald. Blij dat het uit is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Denemarken