Doek: erflaters van de film in Vlaanderen

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "Dat is een kleinood dat ook voor de jongsten onder ons bewaard dient te blijven : de magische vervoering van het filmmedium, de geur van het rode pluche en de dikke rode gordijnen, het geratel van Belgavox, de eerste cinemascoop, de overplakte foto’s van de doodbrave erotische films, de frisco tussen de zwart-witwestern als voorfilm en de film in kleur na de pauze, de klamme, grabbelende hand onder het opgeschorte rokje hoog onder de lichtbundels van het projectiegat, de hoogdravende maar nietszeggende verklaringen van filmsterren als ze eens per olifant, kameel of limousine werden binnengehaald op de Keyserlei."

Lukas De Vos is al vijftien jaar voorzitter van de Beroepsbond van Belgische Filmjournalisten VVF. Hij regisseerde enkele kortfilms (Vervolgens, 1977; Het Veenlijk, 2003), en lanceerde mee de tijdschriften Andere Sinema en De Nieuwe Filmgids. Nu is hij redacteur van Film. Lukas De Vos is Azië- en Europadeskundige bij VRT. Zijn nieuwste boek Doek Erflaters van de Film in Vlaanderen is een mengeling van nostalgie, analyse, journalistiek en hommage brengen aan zijn grote helden, wereldberoemd in Vlaanderen en soms ook in de rest van de wereld.

Het is een revolutionair boek omdat hij personen en toestanden ten tonele voert die in de vergeethoek dreigen te raken. Met respect maar ook onverbloemd. Lucas smeert geen siroop, hij haalt positieve en negatieve dingen aan. Zijn essays zijn doordacht in die zin dat hij weet waarover hij praat en schrijft.

In Doek maakt hij ons deelgenoot van zijn vervoeringen, zijn ergernissen en zijn glasheldere kijk op een sterk evoluerende filmgeschiedenis. Ik heb het boek twee keer gelezen omdat het voor mij heel herkenbaar was. De tweede lezing was nog aangenamer dan de eerste omdat ik toen meer kon focussen op de dwarse kijk en de petites histoires. Een boek om van te genieten in een rode pluche zetel in het gezelschap van een lekker drankje. La dolce vita om het in filmtermen te zeggen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: