Trioloog

Gelezen door: André Oyen (3285 boeken)

Citaat: "Liefde is niet meer dan een afspraak tussen mensen, iets waar ze een speculatieve waarde aan toekennen. Tegenwoordig wordt ze vrijwel door iedereen als onontbeerlijk beschouwd. Maar door mij dus niet."

Julian Barnes (1946) heeft de Engelse literatuur verrijkt met een aantal boeken die revolutionair waren in hun genre. Ook zijn roman Talking it over uit 1991 (in het Nederlands vertaald als Trioloog) kende een waanzinnig succes bij onze zuiderburen omdat hij eigenlijk een ode was aan de onsterfelijke film Jules et Jim van François Truffaut uit 1961. Deze roman ging inderdaad net als de film over een driehoeksverhouding.

Twee mannen zijn verliefd op dezelfde vrouw en de vrouw is verliefd op beide mannen. Het ging niet om een Frans trio maar wel om een Brits, dat weliswaar stapel was op Frankrijk. De stroeve Stuart en de frivole Oliver waren boezemvrienden. Stuart keek op naar Oliver omdat hij iedereen kon inpakken zonder dat dit echt stoorde. Oliver van zijn kant was maar wat blij met de adoratie van Stuart en zo vulden ze elkaar prima aan. Maar dan ging Stuart zich verloven met Gillian, een uitzonderlijke vrouw met een uitzonderlijk beroep, namelijk schilderijenrestaurateur.

Gillian, Stuart en Oliver trekken veel met mekaar op en het onvermijdelijke gebeurt: Oliver wordt ook verliefd op Gillian. Ook als Stuart en Gillian trouwen blijft Oliver Gillian charmeren. Barnes maakte met Talking it Over van een overbekend thema in de literatuur een origineel boek omdat hij de drie betrokkenen plus af en toe een randfiguur in monologen elk hun versie van het verhaal laat vertellen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: