Het huis aan het meer

Gelezen door: Marita Schaukens (140 boeken)

Citaat: "Alfred reed graag auto en dus had de chauffeur vrijaf gekregen. De weg die ze volgden voerde hen door de drukke straten van de binnenstad, door de Heerstrasse - de uitvalsweg naar het westen -, over de smalle Freybrücke, de ijzeren brug over de rivier de Havel, en vervolgens links de Potsdamer Chaussee op, waarlangs ze, na een lang recht stuk door een bos te hebben gereden, bij Gross Glienicke kwamen. De reis duurde slechts veertig minuten."

Dr. Alfred Alexander, de betovergrootvader van de schrijver van het boek, huurde in het begin van de vorige eeuw een perceel van landeigenaar Wollank aan de Gross Glienicker See ten westen van Berlijn. Hij liet er een huis bouwen om er in de zomer met zijn gezin te kunnen verblijven. Het werd een paradijs tot de verkiezingen van 1933 de joodse Alexanders naar Groot-Brittannië deed vluchten. Vanaf dan komt het huis in handen van de bekende Meisels (schrijver van operettes en uitgever van muziek), van de Fuhrmanns en vooral de Kühnes. Thomas Harding heeft de geschiedenis van zijn familie en van het huis met zijn vele bewoners gereconstrueerd in een prachtig boek dat de geschiedenis van de 20ste eeuw vanaf WOI verhaalt, vernauwd tot het huis. Alle belangrijke gebeurtenissen komen aan bod: joden die hun eigendommen moeten afgeven, de Koude Oorlog en de opdeling van Berlijn in 4 sectoren, de Muur in 1961, de Stasi-praktijken, de val van de Muur, conflicten tussen Wessies en Ossies nadien. Harding en zijn familie hebben heel wat werk gehad om het huis als een Denkmal te laten erkennen. Vanaf 2014 is de renovatie stilaan begonnen met de hulp van heel wat inwoners van Gross Glienicke. Het wordt een plek toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers. Op YouTube kun je een documentaire over het huis vinden. Het boek eerst lezen loont zeker de moeite.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lin op 25 mei 2018:
Prachtig boek, de geschiedenis teruggebracht tot de geschiedenis van één huis en zijn bewoners, een huis dat ondertussen een plaats van herdenking en verzoening geworden is. Voor meer informatie over het huis aan het meer: www.AlexanderHaus.org

Locatie: Berlin Gross Glienicker See