Kolja

Gelezen door: Peter Geiregat (474 boeken)

Terug de oude Japin die met heerlijke dialogen een verhaal vertelt waar je als lezer direct in meegezogen wordt. De gebroeders Tjaikovski ontfermen zich over de dove Kolja. Modest wordt aangesteld om de jongen uit zijn isolement te halen. Door een spartaanse training slaagt Kolja erin om uit te groeien tot een succesvolle jongeman. Liplezen levert hem dikwijls onverwacht voordeel op. Dit verhaal wordt doorkruist door de dood van Pjotr Tsjaikovski. De officiële versie luidt 'cholera' maar Kolja vermoed dat er iets anders aan de hand is. Iedereen hult zich in geheimzinnigheid. Aan de hand van tegenstrijdigheden knoopt Kolja aan met de waarheid. De geaardheid van beide broers is een derde verhaallijn die de twee andere continu doorspekt. Dit doet me terugdenken aan het leesplezier bij 'een schitterend gebrek': het boek waarmee Japin een plaatsje kreeg op mijn favorietenlijstje.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Rusland, negentiende eeuw. Kolja is een dove, achtjarige jongen die door zijn ouders verwaarloosd wordt. Modest Tsjaikovski (broer van de componist Pjotr Iljitsj) krijgt de opdracht om zijn leraar te worden. Met veel moeite en hard werk lukt hem om Kolja te leren spreken en liplezen, ook dank zij een Franse methode. Gedurende jaren reizen ze (samen met de gouvernante) rond in Europa (vooral Frankrijk, Italië), zo leert hij ook de componist goed kennen. Tot Kolja's vader sterft en hij de erfenis (een landgoed in Oekraine) krijgt. Vele jaren later, in Sint-Petersburg, over lijdt de componist Pjotr Iljits vrij onverwacht. Aan cholera wordt gezegd. Maar Kolja vindt dat er inconsequenties zijn in dit verhaal en gaat op zoek naar de waarheid achter de dood van Tsjaikovski. Arthur Japin verhaalt dit gebeuren in hoofdstukken die afwisselend over de eerste periode en vervolgens over de dood van Tsjaikovski gaan. De auteur heeft zich goed gedocutmenteerd en presenteert hier een these over de ware oorzaak van de dood van de befaamde componist. Een verklaring die in Rusland niet aanvaard wordt, omdat ze te maken heeft met de homoseksualiteit van de beide broers en met chantage hier rond. In Rusland heerst nog altijd een zwaar taboe rond homoseksualiteit. Een heel boeiend, goed geschreven en historische verantwoord boek, dat ik graag gelezen heb.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Kolja is een boek dat ik maar moeilijk kon wegleggen. Het is een historische roman en een detective. Kolja een dove leerling van van Tsjaikovski's broer, Modest, onderzoekt het geheim rond de dood van Tsjaikovski. Je leert door de ik-persoon, Kolja, in de ziel kijken van een dove en hoe die moet overleven in de jaren 1850.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Gilles Creton (1 boeken)

Kolja -Rusland- Kolja is een doofstomme jongen. Hij wordt verstoten door zijn gezin, maar de gebroeders Tsjaikovski ontfermen zich over hem. Op een dag sterft de oudste broer Modest. Kolja, kritisch zoals hij is, stelt de doodsoorzaak in twijfel. Naast heel het levensverhaal van het gezelschap, loopt in parallel Kolja zijn onderzoek naar de echte doodsoorzaak van Modest. De dialogen die tijdens heel het verhaal werden gevoerd, waren zeer constructief. Nog een bijzonder element aan dit verhaal was dus de wisseling tussen één hoofdstuk besteed aan tekst uit het dagboek van Modest gedurende een bepaalde tijd van zijn leven en de toen hedendaagse gebeurtenissen uit het perspectief van Kolja. Vooral het eerste vond ik absoluut een meerwaarde aan het verhaal, want het gaf je een blik op hoe een achtjarige, doofstomme jongen opgroeide in de achttiende eeuw in Rusland. Tussen het verhaal door, besprak de auteur ook wel wat thema’s die rond die tijd taboe waren. Je ziet dus dat sommige zaken zoals homoseksueel zijn, van alle tijden zijn. Wat dan nog schokkerender was, was hoe sommigen daarmee omgingen, op een negatieve manier dan. In hetzelfde opzicht kan je dus zeggen dat er niet veel veranderd is, maar gelukkig is het vandaag de dag minder extreem. Concluderend kan ik dus zeggen dat het omvattend boek was, die zeker niet tekort schoot in bepaalde opzichten. Ik kan het verhaal dus zeker aanraden voor leeslustige mensen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: