Niemand heeft het gedaan

Gelezen door: André Oyen (3154 boeken)

Citaat: "Ik nam me voor om af te dalen in de diepste lagen van mijn herinnering en het verhaal van Meester Weeda op te schrijven. Eindelijk. Tot in de kleinste details, bijgeschaafd met de puimsteen van de tijd. De waarheid en niets dan de waarheid zou ik noteren, zoals ik die zelf beleefd en naar mijn hand gezet had als klein meisje. Omdat ik wist dat mijn moeder het nooit meer zou lezen. Omdat ik het verdrongen had."

Diane Broeckhoven schreef een oeuvre van zevenendertig boeken bij elkaar, waarvan de eerste kinder- en adolescentenboeken zijn waarvoor ze diverse literaire prijzen ontving, o.a. twee Boekenleeuwen. De ingetogen novelle De Buitenkant van Meneer Jules (2001) werd een bestseller in Duitse vertaling en zorgde voor een internationale doorbraak. In Duitsland werden er 300.000 exemplaren van verkocht. De kleine gebeurtenissen en de grote wonden aanpakken op een directe maar toch ook tedere manier, dat is de specialiteit van deze schrijfster en daar kan je heel veel verschillende titels aan vasthechten.
In haar autobiografische roman Wat voorafging, week ze enigzins van die formule af om haar turbulente relatie met haar in 2014 overleden moeder zeer beeldend te beschrijven. Het moederboek Wat voorafging is een intiem, subtiel en liefdevol portret geworden van twee gevoelige zielen die levenslang naar elkaar gehunkerd en gezocht hebben. Het is een boek dat bij de lezers heel wat emoties losmaakte door zijn directheid en oprechtheid. In haar nieuwste fictieboek Niemand heeft het gedaan staat ook een moeder-dochterrelatie centraal. Bonnie wordt opgevoed door haar jonge moeder, vader heeft het laten afweten toen hij hoorde dat zijn schoolvriendinnetje zwanger was. Het meisje heeft een sterke band, volgens mij zelfs een verstikkende, met haar moeder, die een winkeltje in tweedehands kinderkleren heeft. Ze slapen in hetzelfde bed, doen samen de huishouding, ze zijn een soort twee-eenheid.

Bonnies oma en overgrootmoeder, overoma, wonen in dezelfde straat. Ze groeit dus op in een vrouwenwereld, een viervrouwengeslacht. Op een dag duikt er een 'denkbeeldige vriendje', een soort alter ego, haar wereld binnen. Deze mini-uitgave van Bonnie noemt zichzelf 'Niemand'. Maar je kan Niemand niet direct een kleurloos onschuldig wezen noemen want ze bestookt Bonnie regelmatig met venijnige en giftige hersenspinsels. Zeker wanneer er een man in het leven van Bonnies moeder verschijnt. Het meisje is helemaal overstuur. Ook al blijkt deze man Meester Weeda te zijn, één van haar lievelingsleraars op school toch vindt ze die man zeker niet in het leven van haar en haar mama thuishoren. In al die verwarring komt Niemand nog flink wat olie op het vuur gooien. Ook al is haar moeder met nieuwe liefde heel gelukkig toch kan Bonnie het niet aanvaarden dat haar moeder iemand anders dan haar adoreert. Niemand heeft het gedaan is een heel geraffineerd verhaal. Wat aanvankelijk begint als een innig verhaal over een hechte moeder-dochterrelatie mondt uit in duister donker verhaal dat duidelijk aantoont dat uit een op het eerste gezicht onschuldige jaloezie ook een gruwelijk drama kan ontstaan dat een heel leven met een kwellend geheim kan opzadelen.
Zoals altijd heeft ook nu weer de auteur het geheel heel mooi in een vakkundige stijl en prachtige taal weten op te bouwen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 29 oktober 2017:
Een heel mooi rechttoe rechtaan "Dr Jekyll en Mr Hyde" verhaal: vanuit het standpunt van een achtjarig meisje is de relatie van haar moeder met een nieuwe man, leraar WO in de lagere school van Bonnie, ingrijpend. De gedachte- en gevoelswereld van een jonge tiener zijn lezenswaardig voor volwassenen: het is niet evident voor kinderen om plusouders te krijgen, wekelijks van woonplaats te moeten veranderen enzovoort ...

Gelezen door: Peter Geiregat (392 boeken)

Bonnie maakt deel uit van een viergeslacht in vrouwelijke lijn. Haar vader heeft ze nooit gekend. Die liet haar moeder in de steek toen ze zwanger was. Haar moeder heeft een winkel in tweedehandskleren. Bonnie moet al op vrij jonge leeftijd zelfstandig leren zijn. Blijkbaar is dit toch niet zo evident, want algauw ziet ze haar evenbeeld opduiken op de momenten dat ze alleen is: 'Niemand'. Haar moeder is ook haar beste vriendin. Op de momenten dat ze samen zijn, zijn ze ook echt samen: ze delen hetzelfde bed, koken samen,... Dit verandert drastisch als haar moeder verliefd wordt op 'meester weetal'. Het is duidelijk dat de hechte band tussen Bonnie en haar moeder onder druk komt te staan. Zoals gewoonlijk levert Diane Broeckhoven een mooi geschreven novelle af. De verhalen zijn heel herkenbaar Vlaams. Deze keer vind ik de plot en de titel minder dan in vorige boeken. Een open einde met meer focus op de groeipijnen van de kleine Bonnie had een sterker boek opgeleverd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: