Dubbelliefde

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "De staf van de ouderdom had ons ook aangeraakt. Werner was grijs en ik nagenoeg kaal. Maar in het bad, met de wijn in de hand, lukte het ons maar niet om ouder te worden. Vrouw Holle had de tijd onder de stolp stilgezet."

De Nederlands schrijver, journalist en televisiepresentator Adriaan van Dis (geb. 1946) debuteerde als schrijver in 1983 met Nathan Sid, dat bijzonder goed werd ontvangen door pers en publiek. De schrijver van Dis was gelanceerd én geaccepteerd door een breed publiek. Zijn volgende werken, zoals ondermeer Casablanca (1986), Een barbaar in China (1987), Zoen (1987), Zilver, of het verlies van de onschuld (1988), Het beloofde land (1990), In Afrika (1991) verkochten als zoete broodjes. Voor Indische duinen uit 1994 kreeg hij in Vlaanderen de eerste Gouden Uil en in Nederland de Publieksprijs 1995.

Voor Dubbelliefde legt de auteur, net als hij dat voor Indische duinen deed, heel wat autobiografische links. In Indische duinen stond de vaderfiguur die zich niet van Nederlands Indië kon losmaken centraal en in Dubbelliefde worden de spots op de zoon van die vader gericht. Adriaan van Dis hoort net als A. F. Th. van der Heijden tot de generatie van de 'vadermoordenaars' en dat maakt hij in dit boek meer dan ooit duidelijk. Hij laat het niet alleen uit zijn verhaal blijken, hij laat het zijn personage ook zeggen:'Het vaderschap had ik nooit aangdurfd, ook Werner niet, wij waren vadermoordenaars, dat was ons verbond.'

Ook in Dubbelliefde is de vaderfiguur niet alleen verwekker van een zoon maar ook van trauma's die de zoon afremmen, hem als het ware een stukje geestelijk gecastreerd achterlaten. De ondertitel De geschiedenisvan een jongeman is perfect gekozen, want al wordt het verhaal door het hoofdpersonage wel op latere leeftijd verteld, toch gaat het vooral om de jeugdjaren... Een persoon niet alleen met een 'dubbelliefliefde' maar ook met een 'dubbelleven' gestalte geven is hem bijzonder goed gelukt.

Hij heeft met dit boek ook de schijnwerpers gezet op bi-seksualiteit en dat is een heel goede zaak, uiteraard. Prachtig boek!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: