The White Tiger

Gelezen door: Mia (95 boeken)

Citaat: "They remain slaves because they can't see what is beautiful in this world. That's the truest thing anyone ever said.

A great poet, this fellow Iqbal- even if he was a Muslim.

(By the way, Mr Premier: have you noticed that all four of the greatest poets in the world are Muslim? And yet all the Muslims you meet are illiterate or covered head to toe in black burkas or looking for buildings to blow up? It's a puzzle, isn't it? If you ever figure these people out, send me an e-mail.)

"

De premier van China, Wen Jiabao, komt naar Indië, naar Bangalore. Hij wil met eigen ogen zien hoe het komt dat de Indische economie zo boomt. Zes nachten en één ochtend (omwille van een afgebroken nacht) schrijft een zekere Balram Halwai in even zoveel brieven hoe hij een succesvol entrepreneur werd. Hij wil dat de premier de waarheid hoort en niet de verhullende blabla van de Indische politici. Het wordt een ontluisterend verhaal.

Hij heeft het gemaakt, ja, van zoon van een riksjachauffeur naar eigenaar van een vervoersbedrijf. Balram is al van in het begin 'anders' (de witte tijger). Hij kijkt, ziet, concludeert. Hij heeft oog voor schoonheid.

Balram heeft snel door dat hij niet alleen hard moet werken, maar ook risico's zal moeten nemen. En die neemt hij. Hij ontsnapt uit het hoenderhok, hij is geen bediende meer. Voor dat gevoel van vrijheid zou hij alles opnieuw doen, ook al vraagt hij zich soms af of hij onderweg zichzelf niet verloren heeft.

Ik vond het alweer een meedogenloos boek over Indië. De afschuwelijkste dingen worden achteloos en soms humoristisch verteld. Je wordt geconfronteerd met alle leugenachtige clichés over Indië. We weten wel dat het kastesysteem nog bestaat, maar we zien toch vooral de opkomende economie. We verheerlijken het geweldloze verzet van Gandhi en misschien ook het 'vreedzame' Hindoeïsme, maar we zien de uitzichtloze situatie niet, het stampen naar onder... We zien wat we willen zien, maar in dit boek toch (even?) niet.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: