Het Museum van de onschuld

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Het Museum van de onschuld vertelt het verhaal van Kemal, een jonge succesvolle zakenman die op het punt staat zich te verloven met Sibel. Samen bewegen ze zich in kringen van de high-society in het Istanbul van de gouden jaren '70. Luxueuze feestjes, geïmporteerde champagne, dure auto's... Kemal wordt halsoverkop stapelverliefd op Füsun, een veel jonger aangetrouwd nichtje. Hun verhouding is passioneel, intens en tegelijk van korte duur. Kemal durft namelijk zijn relatie met Sibel niet op het spel te zetten voor een meisje van lagere komaf. De affaire loopt op de klippen en jarenlang hoort hij niets meer van haar. Pas wanneer hij ook zijn relatie met Sibel verbreekt, komt hij haar weer op het spoor en probeert weer in haar gratie te komen.

Gelukkig is het boek veel meer dan dit clichématig plot uit een goedkope liefdesfilm. Pamuk, die zelf een rolletje speelt in het verhaal, reconstrueert het verhaal aan de hand van dagdagelijkse voorwerpen uit het leven van Kemal en Füsun. Als een nauwgezette museumcurator en volleerd verteller beschrijft hij met indrukwekkende precisie honderden ogenschijnlijk banale voorwerpen: limonadeflesjes, oorbellen, foto's, reclames uit magazines, een zoutvaatje...

Het is een literaire stijlfiguur die snel zou kunnen afglijden naar een makkelijk trucje. Gelukkig gebruikt Pamuk deze vondst om een rijk en veellagig beeld van de bruisende stad Istanbul en het Turkije uit het laatste kwart van de vorige eeuw te tekenen. Een land dat worstelt met allerlei tegenstellingen: moderniteit en traditie, West en Oost, islam en christendom... Die extra dimensie maakt van Het Museum van de onschuld een geloofwaardige, genuanceerde en adembenemende liefdesroman.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Van Belleghem Franky op 10 augustus 2010:
Mijn eerste van Pamuk. Heel teleurstellend. Ik wou het niet opgeven maar een 200-tal blz voor het einde heb ik het dichtgeklapt. Eindeloos herhalen, herkauwen .... echt oeverloos. Zelden met zoveel verwachtingen een boek aangekocht, zelden zo bedrogen uitgekomen.
André Oyen op 17 november 2009:
Een boek van Orhan Pamuk is voor mij altijd een delicatesse. Ik ben nog maar halverwege en ik heb al genoten voor tien. Zalig boek!
Stef Vandeweghe op 17 november 2009:
Dit boek vibreert van het leven. Die Nobelprijs was meer dan verdiend.

Gelezen door: Kristof Eerdekens (1 boeken)

Museum van de onschuld is een massieve, groots opgezette brok emotie. Het universele thema van de onmogelijke liefde overleeft meer dan 600 pagina's en intussen toont Orhan Pamuk het Turkije van de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Altijd ontroerend, vaak grappig.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Na een aantal keren het boek te willen wegleggen na een zoveelste langdradige passage, heb ik het toch uitgelezen. Tevergeefs een goed einde verwacht. Meesterlijk opgebouwd en geschreven, dat wel...maar ook de tweede laag 'oosten-westen'-clash in de jaren 70 in Istanbul neemt niet weg dat het maar een mager verhaaltje is: nouveau riche-fetisjist verzamelt (steelt) jarenlang allerhande voorwerpen van zijn onbereikbare geliefde om er later een museum van te maken. Hij strikt er tenslotte de beroemde schrijver Orhan Pamuk voor om er een boek over te schrijven. Goed gevonden, maar...trouwens: wat mensen in dit boek grappig vinden, is mij een raadsel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Grappig? Ik weet echt niet wat er hier grappig aan is. Het zal dan wel aan mij liggen, maar als komisch auteur vind ik hem al helemaal niet geslaagd. Emotie, ja, maar hij doet er niet veel mee, vind ik. Hier zat veel meer in. Waarom de brave borst een Nobelprijs kreeg, zal ik wel nooit begrijpen, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat daar wel degelijk politieke motieven aan ten grondslag liggen, meer dan literaire kwaliteiten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Istambul