De pier stort in en andere verhalen

Gelezen door: Mia (100 boeken)

Citaat: "Even bleef het stil, toen klonk er een zwak geruis uit de ingang van de grot, als het geluid van een lang teruglopende golf op een kiezelstrand. een voorwerp van grote omvang kwam snel op ons af uit het onderaardse duister. Heel even overwoog ik te vluchten, maar de anderen waren blijven zitten en ik wilde liever niet als laf worden beschouwd. het geruis werd een geraas en ik voelde een koude ammoniakwind uit de mond van de grot komen, opgestuwd door de massa van wat erachter voortijlde.(p290)"

Negen verhalen die je bij de keel grijpen. Ze zijn heel verschillend en toch ook weer niet. Ze beschrijven allemaal de confrontatie met de dood. De personages zijn vaak wat eenzaam of anders.

Wat me bij elk verhaal opviel was hoe goed de auteur beschrijft hoe de mensen (man/vrouw/kind) denken, zich voelen, hoe precies hij soms wel extreme situaties onder woorden brengt. In dat opzicht ben ik blij dat ik het boek in het Nederlands gelezen heb; ik denk dat er mij anders veel ontgaan zou zijn.

In het titelverhaal beschrijft de alwetende verteller minutieus wat er gebeurt op de dag dat de pier instort. Hij doet dit nuchter en zakelijk, wat het allemaal nog gruwelijker maakt. Hij blijft in het moment, weidt niet uit over de levens van de slachtoffers. Toch moest ik aan 'De brug van San Luis Rey' denken van Thornton Wilder waarin de verteller net het omgekeerde doet.

In Het eiland hervertelt hij wat Ariadne overkomt, nadat Theseus haar achtergelaten heeft op Naxos. Die namen schrijf ik nu wel op, maar ze staan nergens. Ook dit is gruwelijk realistisch.

Het langste verhaal 'Wildeman' verwijst ook weer naar een bestaand verhaal, Sir Gawain and the Green Knight, maar het speelt zich nu af.

Nu lijkt het wel of de verhalen allemaal gebaseerd zijn op bestaande verhalen en gebeurtenissen. Dat is niet zo. Elk verhaal neemt je mee in een andere wereld die toch ook de onze is. Een aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: