De schone slaper

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Toen ik eenmaal de top van van het Concern had bereikt, heb ik daar zonder veel moeite mijn positie gehandhaafd; mijn aangeboren ijzigheid en het gezag van mijn functie hebben altijd voor meer dan gewicht gezorgd. Ik lieg niet als ik zeg dat ik het onvoorwaardelijk ontzag van mijn ondergeschikten had en ik zal onmiddellijk toegeven dat ik ervan genoot dat ze voor me beefden."

Allard Schröder (Haren, 14 juni 1946) is een gelauwerd Nederlands schrijver. Hij schrijft romans, korte verhalen en hoorspelen. Ook zat hij 2001 tot en met 2009 in de redactie van het literaire tijdschrift De Revisor. Schröder debuteerde in 1989 met de novelle De gave van Luxuria. In 1996 werd zijn toenmalige oeuvre bekroond met de Halewijnprijs. In 2002 ontving hij de AKO-Literatuurprijs voor zijn roman De hydrograaf, waarin hij de geschiedenis vertelt van de hydrograaf Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 scheep gaat in Hamburg om de diepten van de zee te peilen. De wetenschappelijke doelstelling van zijn onderneming kan echter niet verhullen dat zijn leven in een impasse is geraakt. Via diverse verwikkelingen komt de hoofdpersoon uiteindelijk tot een beter inzicht in zijn eigen leven. Hoofdpersonen in Allard Schröders romans worden nogal eens verscheurd door tegenstrijdige emoties, zoekend naar waarheid en macht, worden ze soms meegesleept door hun onderbuikgevoelens. In Schröders jongste roman, ‘De schone slaper’, overkomt het ook Sélène Richter, bijgenaamd ‘De Haai’, CEO van een groot concern en daarmee het prototype van een powerwoman, maar naarmate ze ouder en machtiger wordt steeds wanhopiger hunkerend naar liefde en genegenheid. Een gewone vrouw is Sélène beslist niet; niet alleen geeft ze leiding aan een groot bedrijf, maar ze koestert ook sadistische fantasieën, houdt ervan haar ondergeschikten te vernederen en probeert zichzelf als een godin te zien. Intussen is ze de veertig gepasseerd en zet de aftakeling langzaam in. Als haar achterneef Endy bij haar komt inwonen, raakt ze verliefd op de jeugdige schoonheid van de student. Tegelijkertijd leert ze Justine kennen, een vrije, ongebonden vrouw die zich van zeden en maatschappelijke verwachtingen niks aantrekt en als een ongehoorzame engel door de wereld trekt. Twee verleiders die met hun onbedorvenheid en vrijheid Sélène ten slotte naar de ondergang voeren. Met De schone slaper laaft Allard Schröder zich gulzig aan een decadente traditie. Schröder is dol op duistere geschiedenissen die uitpuilen van het geësthetiseerd verval. Deze donkere fabel over de onverbiddelijke zakenvrouw Sélène en haar nakende ontsporing mist zijn effect niet. Deze roman mag dan geënt zijn op de mythe van de Griekse maangodin Selene die de jongeling Endymion in zijn slaap kust, De schone slaper is wel degelijk hedendaags.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Als de ongenaakbare Selene Richter haar nzzf in huis neemt, komt haar normale leven op de helling. Ze ontwikkelt gevoelens naar haar neef toe. In haar leidingevende positie kan ze daar niet aan toegeven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Florida