Portret 1989-2009

Gelezen door: Bart Deygers (1 boeken)

Een portret van Vanfleteren haal je er zo uit. Een sprekende kop, zwart-wit en contrastrijk in beeld gebracht tegen een onscherpe achtergrond. In Portret 1989-2009 geeft Vanfleteren een overzicht van zijn voorbije twintig jaar als portretfotograaf. Geen vissers of coureurs deze keer, wel politici, kunstenaars, schrijvers en muzikanten. In het boek staan heel wat typische Vanfleteren-portretten, waarvan sommigen, zoals het dubbelportret van Claus, je recht naar de keel grijpen.

Maar Portret is veel meer dan de herhaling van één fotografisch recept. Je ziet pas echt hoeveel facetten Vanfleterens stijl kent wanneer je het boek als geheel bekijkt. De enige constante is de blik van de fotograaf die zijn modellen haarfijn ontleedt en steeds opnieuw probeert vast te leggen wie ze zijn.

Onvermijdelijk geeft Vanfleteren in dit boek dus ook veel over zichzelf bloot - misschien zelfs meer dan over de geportretteerden. Dat maakt de portretten van Vanfleteren tot veel meer dan een verzameling ijzersterke foto’s afbeeldingen. Het maakt ze tot een intrigerend verhaal.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Aad Groenteman op 4 november 2009:
Tijdens een uitzending van De Wereld draait Door kwam Stefan Vanfleteren enthousiast vertellen over zijn werk als fotograaf. Zo enthousiast dat we de tentoonstelling in Gent kwamen bezoeken. Schitterend. Meteen dit boek gekocht en er is nog geen dag voorbij gegaan dat ik er niet even in heb gebladerd.