Shalimar de clown

Gelezen door: Veerle Roets (2 boeken)

Zoals alle boeken van Rushdie is dit een schitterend boek, vol met verrassingen. Qua schrijfstijl is dit een van de beste hedendaagse schrijvers

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Elisabeth Francet op 29 november 2007:
Prachtige verhalen kan die man schrijven, op het randje van het sprookjesachtige. In dit boek is de combinatie van een hedendaags modern en westers met een oud exotisch verhaal vol rituelen en tradities heel geslaagd. Met zijn meesterlijk gevoel voor taal houdt Rushdie je zelfs op de wat lang uitgesponnen scenes voortdurend bij de les en de karakters die hij neerzet zijn onvergetelijk.
Mien Quartier op 4 oktober 2007:
Inderdaad een schitterend boek. Rushdie weet historische en actuele feiten te vertellen alsof het sprookjes zijn...

Gelezen door: Lieve VDB (3 boeken)

Citaat: "Hij begon zich af te vragen of disharmonie geen krachtiger principe was dan harmonie. Onderling geweld was overal een intieme misdaad. Als het losbarstte, werd je niet vermoord door vreemden. Het waren je buren, de mensen met wie je de hoogte- en dieptepunten van je leven had gedeeld, de mensen met wier kinderen je eigen kinderen gisteren nog hadden gespeeld. Dat waren de mensen in wie het vuur van de haat plotseling kon oplaaien, die  midden in de nacht op je deur konden bonken met brandende fakkels in hun hand."

Rushdie neemt je mee naar oppervlakkig Amerika, naar Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog, naar de paradijselijke vallei van Kashmir die langzaam verandert in een hel en vandaar weer naar Amerika. Shalimar de clown is geen geschiedenisles, maar een liefdes- en levensverhaal dat je bij je nekvel grijpt. Geen Disney-verhaaltje, maar een vertelling die zo dicht bij het echte leven staat dat je geregeld moet slikken. Soms mooi, soms spannend, vaak triest of bitter.

Ik vond het begin van het verhaal even doorbijten, ik moest wennen aan de vertelstijl en het gebruik van Kashmiri woorden (achteraan verklaard in het boek). Maar het was het absoluut meer dan waard. Een roman die niemand snel kan vergeten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: kashmir