De geruchten

Gelezen door: leesbeest (64 boeken)

Citaat: "En dan gelooft hij zijn ogen niet, hij ziet hoe de Kap met het jachtmes met de gekartelde snede een kruisje maakt in de lucht. Zoals vroeger ooit, in Alegem de boerinnen deden als zij het brood aansneden."

Dit is een Claus die met een bijzonder mededogen zijn personages beschrijft. Hoofdpersonage in het boek is de deserteur René. Samen met zijn vriend zijn ze gevlucht uit Congo. Terwijl zijn vriend zich in de bossen schuilhoudt, gaat René naar zijn ouders. Hij is erg ziek en vertelt dus niet veel. Eigenlijk wachten ze maar tot hun kapitein thuiskomt met de diamanten die ze samen hebben gestolen.
In het dorp blijft niks lang verborgen en ook het gerucht dat René terug thuis is gaat rond. Wanneer er enkele sterfgevallen zijn in het dorp krijgt de geruchtenmolen een nieuwe start en wordt René er van verdacht de ziekte te verspreiden. Met dramatische gevolgen.

Thema's als dood, kleinburgerlijke roddel en klein menselijk gedrag zijn Claus zijn dada en dat is ook hier het geval. Net als de verwijzing naar het 'fout gedrag' tijdens de bezetting.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Silas Wasp (2 boeken)

Allen die denken: een boek van Hugo Claus is te moeilijk, niet toegankelijk genoeg; lees De Geruchten en je zal onmiddellijk naar het 'vervolg' Onvoltooid Verleden grijpen... nooit gedacht dat ik een Claus als pageturner zou durven omschrijven... toch!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: