Animal Farm

Gelezen door: Maria Magdalena (5 boeken)

Ik was geen lezer, had van thuis uit geen leescultuur meegekregen, was arrogant en ignorant genoeg om mij af te vragen wat boeken mij Ć¼berhaupt te bieden konden hebben... tot Animal Farm. Probeer dit dan eens, zei iemand me, 't is maar een dunnetje. En waouwaouw!! Ik was vertrokken. Duizenden pagina's Literatuur heb ik sindsdien achterover geslagen. Het is werkelijk allemaal aan Animal Farm te danken, nog steeds een van mijn all-time-favorites!

PS Het wordt des te leuker als je wat afweet van de eerste helft van het sovjetregime en/of communisme tout court.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: BertVR (10 boeken)

Citaat: "All animals are equal, but some animals are more equal then others."

Het is ongeloofelijk hoe een schijnbaar zo onschuldig verhaal toch zo'n compleet beeld kan geven van hoe politiek jammer genoeg was (en nog steeds is?). Aan de hand van een vlot dierenverhaal, met allerhande uiteenlopende en grappige karakters slaagt Orwell erin ons kritisch te leren zijn tegenover de maatschappij.
Een onthullend, fantastisch, spitsvondig en geestig boek dat je nog weken na het lezen ervan blijft achtervolgen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Johan (2 boeken)

Een zeer verrassend en boeiend verhaal met een knap plot. Zeer knap van de auteur om de gebeurtenissen in de Sovjet Unie te linken aan een sprookje voor volwassenen waarvan het verhaal klopt op twee manieren: enerzijds de letterlijke betekenis waarbij dieren worden uitgebuit op boerderijen en in slachthuizen. Anderzijds de figuurlijke betekenis van wat een dictatuur kan teweegbrengen, een aanrader voor iedereen met een beetje politieke interesse.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sarah (40 boeken)

Citaat: "Twaalf stemmen schreeuwden kwaad en zij klonken alle hetzelfde. Het was nu geen vraag meer wat er met de gezichten van de varkens was gebeurd. De dieren buiten keken van varken naar mens en van mens naar varken en van varken naar mens; maar het was reeds onmogelijk geworden te zeggen wie een mens en wie een varken was."

Animal Farm is een klassieker die al een tijdje op mijn lijst van te lezen boeken stond. Op de Herenhoeve verdrijven de dieren de boer Jansen en nemen ze zelf de leiding in handen. In het begin lijkt alles goed te gaan en is het leven een pak beter. Ze zijn heel trots op hun herwonnen vrijheid. Met de varkens als leiders kan er toch ook niets misgaan, want zij bezitten alle kennis die de mensen ook hebben. Langzaam maar zeker kennen de varkens zichzelf echter meer macht en privileges toe en krijgen de andere dieren steeds minder. Dit gaat zo door tot het een echte dictatuur wordt van het varken Napoleon.

Het boek is vlot geschreven en legt op een onschuldige manier -het zijn toch maar dieren?- enkele belangrijke problemen van de samenleving bloot. Het deed me zeker over enkele zaken nadenken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: